Обществена поръчка за надграждането на системата на градския транспорт в Пловдив подготвят от Общината, съобщи зам.-кметът Тодор Чонов.  Все още стойността й не е ясна, като от бъдещият изпълнител ще се иска да въведе алтернативи начини на плащане - кредитни и дебитни карти, мобилно приложение, чрез есемес, а монети ще се използват за закупуването на билети при шофьора

„ Нашият стремеж е тези кешови плащания да се намалят до минимум, предвид и ковид кризата’, каза Тодор Чонов. Относно иска към Индра все още не ясно на каква стойност ще бъде  той.

„Всички станахме свидетели, че системата на испанската фирма така и не сработи. Договорът изтича в края на годината и няма да го подновяваме”, каза Чонов. Други действие на Община Пловдив ще е създаването на търговско дружество, което ще събира всички приходи от карти и билети.

„Във всички договори с превозвачите, фигурира клаузата, че билетната система след въвеждането й, Общината ще събира приходите на превозните документи. За да стане Община Пловдив приходосъбирач,трябва да бъде създадено общинско търговско дружество с лиценз за превозвач, както е в София и Бургас”, каза Чонов.