Още една обществена поръчка през Водния цикъл бе пусната от Община Пловдив. След редицата процедури по европроекта, за които вече се търси изпълнител, по пуснато обявления на  обща стойност 31 820 933 лева без ДДС, като тя е разделена на три обособени позиции. 

Първата позиция е за ремонта на канализационната и водопроводна мрежи на бул. "Дунав" от бул. "Васил Априлов" до "Брезовско шосе" и на "Брезовско шосе" от бул. "Дунав" до Северен обходен колектор. 

Другите две позиции също за ремонти на ВиК мрежата в участъците от юг бул. "България", на север от бул. "Марица", на запад от ул. "Васил Левски" и на изток от ул. "Победа"; ще се работи, както и на съседните улици около булевардите в целия район „Северен”.

Проектът предвижда ремонти  58 вътрешноквартални улици в района.  Общите дейности по поръчката включват подмяна на 14 километра водопроводи и 800 сградни отклонения, 16.1 километра второстепенна канализационна мрежа.

Припомняме, че преди дни ВАС отхвърли всички жалби срещу първия етап на Водния цикъл, който включва модернизация и реконструкция на Пречиствателната станция. Поръчката е на стойност от 70 млн. лева и бе блокирана от словашката фирма "Водохосподарске Ставби", като претенциите им бяха отхвърлени първо от КЗК, а след това и от ВАС. Висшите магистрати са сметнали, че условията за кандидатстване по поръчката са законни и няма причина процедурата да бъде спирана.

Проектът за модернизация на ПОСВ – Пловдив включва:

-Изготвяне на технически и работен проект на обект „Реконструкция, модернизация и доизграждане на пречиствателна станция за отпадъчни води Пловдив”

- Реконструкция и разширение на ПОСВ

- Доставка на машини и съоръжения за обекта;
- Изготвяне на докумeнтация за експлоатация на оборудване и съоръженията

-Обучение на персонала, ангажиран в експлоатацията на обекта и тестването на оборудването;
- Авторски надзор по време на строителството и монтажа на обекта.

Срокът на всички дейности трябва да приключи до 730 дни, а гаранцията след пускането в експлоатация ще е 6 години.  Парите по първия етап са разпределени така:

-За техническия проект 1,8 млн. лева без ДДС

-За изпълнения на строително монтажните дейности – 29, 8 млн. лева без ДДС

-Доставка на оборудване и съоръжения за пречиствателната станция 23,9 млн.  без ДДС

От  градските власти пуснаха още една поръчка по Водния цикъл. . Тя е за 3 млн. лева без ДДС и касае консултантските услуги, които ще се ползват по време на реализацията на мащабния проект.Консултантите ще задвижват всички необходими документи, както и процедури между институциите по време на проекта.