8 месеца след като беше предложено за първи път и в навечерието на национални протести на строителните фирми и на приключване на дейността на този парламент, депутатите от регионалната комисия приеха за около трийсетина минути днес на първо четене единодушно промени в Закона за обществените поръчки, които дават възможност стойността на строителните договори да се индексират по време на изпълнението им в зависимост от инфлацията.

Протест на строителите затваря Пазарджишко и Асеновградско шосе! Трафикът ще бъде адТри дни между 10:00 и 11:00 часа двете входно-изходни артерии ще бъдат затворени

С колко точно ще се индексира стойността се определя в специална методика, която трябва да се приеме от правителството, но гласуването й от кабинета зависеше ог приемането на тази поправка в закона.

Тя е внесена от председателя на комисията Настимир Ананиев от ПП и негови колеги на 19 юли, но в парламента още от началото на годината се внасят идентични поправки на закона в същия смисъл, които досега изобщо не стигаха до разглеждане.

В комисията днес се очерта консенсус – всички парламентарни групи заявиха, че ще подкрепят промяната. Снежанка Траянска от ИТН разказа, че при предишното гледане на идентична поправка на закона председателят на комисията Настимир Ананиев е гласувал „въздържал се“. Той самият й отвърна, че това не е вярно, защото тогава изобщо не е присъствал в залата, но Траянска настояваше, че специално е проверила резултатите от гласуването и е видяла това, което говори.

В крайна сметка обаче депутатите се въздържаха от това дискусията да се разгори още повече, като взаимно се призоваваха да не губят време. Накрая подкрепиха поправката на закона, която обаче трябва да мине и през пленарната зала, за да влезе в сила. Тя трябва да се гласува на две четения, т.е. трябва да има поне още едно заседание на ресорната комисия и още едно пленарно, за да се приеме.

Паралелно с индексацията депутатите разгледаха и предложение на Ивайло Мирчев и негови колеги от ДБ за промяна в същия закон, която до голяма степен забранява инженеринга като метод за обществена поръчка. Според тази поправка инженеринг, т.е. избор на проектант и строител в една процедура се допуска само за национални обекти или за общински обекти на стойност не по-висока от 120 хиляди лв. без ДДС, т.е. колкото струва в момента един апартамент. 

Много от присъстващите на заседанието представители на браншови организации казаха, че промяната е абсурдна и очевидно е писана от политици, които не разбират от материята и с предизборна цел. Вносителите защитиха проекта си с мотивите, че инженерингът като процедура създава възможности за корупция.