Първата разработка, на която да стъпи проект за удвояването на пътя Пловдив – Карлово, ще се направи от „Пътконсулт 2000”. Те са спечелили обществена поръчка на АПИ, която е за изготвянето на оценка на въздействието върху пътната безопасност на обекти от републиканската пътна мрежа.   Фирмата е дала най-ниска цена от 17 500 лева, като в следващите месеци тя ще направи и доклада.

Това е един от най-опасните пътища, не само в Пловдивско, но и в цяла България. През последните години, пътят неизменно влизаше в 10-те най-опасни трасета с най-много катастрофи и жертви. Той се нареждаше в антикласацията заедно с пътя Пловдив – Асеновград. Последното трасе вече е удвоено, като почти липсват тежки инциденти на него след това.

В мотивите на поръчката е записано, че удвояването на републиканския път Пловдив – Карлово е от изключителна важност в социален и икономически аспект за Пловдив и цялата област. Чрез разширението му ще се подобрят  транспортно – експлоатационните характеристика на пътя и прилежащите съоръжения и принадлежности, ще се увеличи пропускателната му способност и ще се гарантира безопасността на движение.  Като част от обхода на гр. Пловдив, той ще  привлече допълнителен автомобилен  и тежкотоварен поток като най-кратка комуникационна връзка с  най- близките пътища от РПМ: с път І-8 (международен път Е-80), автомагистрала „Тракия” и път ІІ-86.

Ще се даде възможност за обслужване на индустриалните зони около Пловдив и за извеждане на транзитния автомобилен трафик извън урбанизираната територия на общината.

В концепцията на АПИ е удвояването на 48 км от трасето от кръговото кръстовище на пътя Карлово – Бургас до пътния възел – „Пловдив – Север” на АМ „Тракия”.

Към заданието е сложено да се направи и анализи 8-те километра от Околовръстното от АМ „Тракия” – „Пловдив – Изток” до Скобелева майка. Участъкът не влиза в разработката на АПИ за удвояването на Околовръстното. Там проектът се прави от АМ „Тракия” – „Пловдив – Запад” до пътя Пловдив – Асеновград.

Пътят убиец Пловдив-Карлово отне 8 живота за по-малко от година, 38 загинаха при ПТП-та в областтаПрез последните 12 месеца, само на територията на Област Пловдив са станали 719 тежки катастрофи