Община Пловдив пусна поръчка за спешното почистване на река Марица в границите на града.  Поръчката е за 4,9 млн. лева като е на директно договаряне заради спешността на дейностите. В обхвата е изготвянето на технически инвестиционен проект за плановото премахване на растителността в коритото на реката, както и пречупени и наклонени дървета, израснали върху бермите и кюнето. При необходимост – почистване от замърсявания с отпадъци от смесен произход.

Поръчката е на директно договаряне, като поканената  компания е ДЗЗД "Консорциум за профилактика и възстановяване на речни корита и водни системи" с участници ПИМК и ТОМОВ-ТРЕЙД.  Към момента няма осигурено финансиране за почистването, като договор ще бъде сключен при намирането му.

Кметът Здравко Димитров поиска средствата от Междуведомствената комисия по бедствия и аварии, но до момента няма отпуснати пари.

Още през януари тази година Министърът на околната среда и водите указа на кмета на Община Пловдив да предприеме съответните спешни действия по осигуряване на проводимостта на речните легла, на територията на общината.

Съставена е комисия, която е излязла със съответните заключения за спешното предприемане на действия по почистването на коритото на река Марица в рамките на Пловдив. Комисията е изразила съгласие за изготвяне на необходимите документи за кандидатстване за предоставяне на средства от Междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет.

Към днешна дата е констатирано наличие на гъста дървесна растителност, с добре развита коренова система, формирана върху пясъчни острови в коритото на реката. Пречупените и наклонени дървета, израснали върху бермите и кюнето - допълнително повишават риска, като потенциално подприщващи мостовите конструкции. Това създава предпоставка за компрометиране на стабилитета на пътните мостове, наводнение на прилежащите жилищни сгради и инфраструктура.