Кадрите, назначени от служебните правителства на президента Радев, правят всичко възможно да се задържат до последно на постовете си. Случаят с главния секретар на МВР Петър Тодоров, който в продължение на няколко месеца отказваше да освободи поста е показателен. Всеки министър идва със собствен екип, на който да разчита и от когото очаква лоялност и отговорност. До този момент не е имало държавен глава, който да е злоупотребявал с разделението на властите, но през последните няколко години станахме свидетели на тоталното погазване на този принцип.

Преди дни премиерът акад. Николай Денков съобщи, че по времето на служебните правителства на Румен Радев са сменени около 4000 служители в държавната администрация. В същото време той отказа да освободи главния секретар на МВР Петър Тодоров, след като такова искане беше отправено от страна на правителството. Впоследствие Тодоров сам подаде оставка. Дали ще бъде приета все още не е ясно, тъй като този сценарий с подаването на оставката веднъж бе игран. Така или иначе случващото се по върховете на държавата се мултиплицира и на по – ниските управленски нива.

След скандалното неглижиране на убийството на 24-годишният Димитър Малинов в Цалапица , министърът на вътрешните работи Калин Стоянов поиска оставката на бившия директор на пловдивската полиция Васил Костадинов , който първоначално се направи на „неразбрал“ и заяви, че в Закона на МВР липсва понятието „оставка“. Опитите му в приложната лингвистика обаче приключиха скоропостижно и той бе отстранен от длъжност със заповед на министъра.

След това бе преместен в т.нар Звено за подпомагане на министъра - мястото, където изпадналите в немилост служители, изчакват да бъдат пенсионирани или уволнени.

На този етап новият директор ст. Комисар  Георги Чергов не е правил кардинални промени в екипа си, освен че възстанови на постовете им началниците на Шесто районно управление Николай Кирков и началникът на Раковски Димитър Събчев. Според запознати , Чергов не е гласувал доверие на сегашните двама зам. директори Сълко Литов и Радослав Начев и двамата са получили предложения да бъдат преместени на други ръководни длъжности. Преди няколко дни Литов е подал заявление за напускане, като е заявил, че смята да напусне системата на МВР. Три дни по-късно обаче го е оттеглил и заявил, че ще остане на поста си. Тъй като е малко вероятно да си е променил мнението, вероятно е получил указания да остане до последно на поста си. Радослав Начев също е получил няколко варианта да оглави различни сектори в дирекцията, но е отхвърлил предложенията.

Влиянието на т.нар. „пловдивска бригада“  от „Дондуков“ 2 продължава да се усеща на различни нива, като очевидно целите са две – от една страна изчакване до последния момент с надеждата редовното правителство да падне, а от друга използването на процедурите с оставките за упражняване на антириторика срещу настоящото управление и ПР на тези, които напускат постовете си като евентуални участници в местните избори.