Пловдивските социалисти, които се бяха събрали пред централата на БСП под тепетата, готвят десант утре в София. Те ще отидат на „Позитано” 20, за да се срещнат с председателят на партията Корнелия Нинова и да й връчат декларацията от Градското ръководство на социалистите в Пловдив.

В  нея те изразяват подкрепата си към градския председател на БСП Георги Гергов и остро критикуват действията на националното ръководство  и председателят Корнелия Нинова.

„Ние, пловдивските социалисти, няма да мълчим и не се страхуваме да се изправим срещу мутризацията на Партията от настоящото тясно ръководство!”, пише в декларацията.

По време на брифинг, на който отсъства самият Георги Гергов, районните председатели на партията и други ръководители на социалистите в Пловдив, казаха своята гледна точка за събитията в партията.

Според всички БСП от най-демократичната партия се е превърнала в тоталитарна, чиято единствена цел е да обслужва интересите на шепа хора, които са облечени във власт.  Участниците в брифинга са убедени, че тези раздори ще отслаби партията преди изборите и това ще доведе до поредната загуба на социалистите на предстоящия вот.

„С тези си действия националното ръководство на партията обезглавява втората най-голяма партийна организация в страната. Този конфликт не е провокиран от нас. Нямаме право да мълчим, макар да се изправяме срещу организация със сериозен медиен и финансов ресурс”, каза Йордан Василев, председател на БСП в Източен”.

Районните ръководители на партията изразиха недоумението си, че са разбрали за искането за изключването на Гергов през медиите, а никой не е потърсил контакт с тях.

Председателят на район „Централен” Тодор Стоилов заяви, че Националният съвет действа изключително арогантно, като това е поредната разправа с хора, които не са угодни на ръководството на партията. Той даде пример, че БСП се разграничи с най-успешния кмет от партията – този на Перник, а партийната телевизия е започнала да критикува президента Румен Радев, а и до този момент не се знае дали той ще бъде подкрепен за следващ мандат.

Според председателят на младежкото обединение  д-р Любомир Паунов действията на „Позитано 20” имат само една цел -  да наредят по служебен път листите на партията, като в тях сложат хора без лично мнение, които изпаднали по естествен път от ръководството на партията.

„Събират се доноси, правят се фалшификации и манипулации, за да се върнат на бял кон шепа местни социалисти, които изпаднаха от ръководството на партията в Пловдив по естествен път заради тяхната некомпетентност и пороци. Хора, които винаги са преследвали само собствения си интерес”, каза д-р Паунов.

Макар никой в залата да не спомена кои са тези хора, то бе ясно, че става дума за обкръжението около бившият общински съветник Иван Петков – Бебето и шефът на район „Западен” Десислава Йорданова, както и баща й – депутатът доц. Георги Йорданов.

Народният представител Георги Търновалийски  заяви ,че всички действия на Националното ръководство  потъпкват Устава на партията, а докладите и позициите им са пълни с лъжи и манипулации.

„На всички ни идва да си хвърлим партийните билети. Ние обаче сме партийни хора, верни на идеята и няма да го направим. За съжаление, БСП отново ще изгуби тези избори заради действията на ръководството. Тогава ще отидем и ще поискаме оставката на Корнелия Нинова. Преди се борихме да спечелим всеки вот, а Нинова говори за това, че БСП трябва да бъде „незаобиколим коалиционен партньор”, каза Търновалийски. Той допълни, че ще се свърже и с други структури в страната на Столетницата, за да инициира платформа за връщането на партията в демократическия социализъм, чийто облик все повече бледнее и изчезва.

На въпрос какво ще направят, ако от „Позитано” 20 назначат служебно ръководство на партията, Нина Чавадарова заяви, че не са се готвили за такъв вариант.

„Не знаем, още днес можем всички да бъдем изключени от партията, на стария принцип – „Няма човек, няма проблем””, каза говорителят на пловдивските социалисти.

Ето и цялата декларация, която ще бъде връчена на Корнелия Нинова утре в 11:00 часа:

ПОЗИЦИЯ НА ГС НА БСП – ПЛОВДИВ 

Два месеца преди парламентарния вот и малко над половин година от президентските избори Българската социалистическа партия е в епицентъра на политическа буря, която сама си устройва. 

В момент, когато нашата партия трябва да се доказва като политическия субект, призван да носи отговорност за бъдещето на нацията, тясното партийно ръководство избира пътя на вътрешнопартийната война. Няма разумен човек, още по-малко отговорен социалист, който да смята, че поведение на постоянна конфронтация може да има позитивни резултати. Няма разумен човек, още по-малко социалист, който да приема партийния остракизъм за нормално поведение. Няма разумен човек, още по-малко социалист, който да одобрява погазването на партийната конституция – Устава.  

Ние, членовете на Градския съвет, снемаме политическото си доверие от Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП, защото  

Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП не изразява и не формулира политика, адекватна на дневния ред на обществото; 

Липсата на адекватна политика се прикрива с преднамерени скандали, станали запазена марка на партийното ръководството; 

Отсъствието от реалния политически терен се компенсира с пропагандни практики и политически спекулации от най-нисшия регистър; 

И ако всичко изброеното дотук може да се обясни с политическа некомпетентност и идеологическа неграмотност, то убийството на партийната демокрация има конкретни извършители. БСП – единствената партия, която функционираше на демократични принципи и съгласно уставни норми, днес не може да има такива претенции. БСП загуби окончателно всяко право да се нарича демократична, социалистическа и българска партия. Това е така, защото: 

ИБ на НС на БСП нарушава системно устава на партията; 

ИБ на НС на БСП ръководи партия с интриги, натиск и заплахи в мутренски стил;  

ИБ на НС на БСП репресира с Гьобелсови средства и методи инакомислещите, личностите със самостоятелно мислене, критичните гласове;  

Атаката срещу лидера на Пловдивската партийна организация е институционална, но се персонализира, за да скрие истинските мотиви на инициаторите, а те са подреждане на листа за парламентарни избори с лица, които не могат да привлекат широк кръг избиратели, защото са неубедителни дори в редиците на БСП – Пловдив; 

Атаката срещу председателя на ГС на БСП и цялата организация има още две обяснения: 1) БСП – Пловдив и Георги Гергов са независими от благоволението на Корнелия Нинова; и 2) Георги Гергов е Почетен консул на Русия. 

Ние, социалистите, нямаме право да мълчим, защото с мълчанието на добрите хора фашизмът порази света.

Ние, пловдивските социалисти, няма да мълчим и не се страхуваме да се изправим срещу мутризацията на Партията от настоящото тясно ръководство! 

Ние, пловдивските социалисти, сме горди наследници на антифашистката кауза, на русофилството и на социалистическата идея! Затова това е нашата битка! Да предпазим Партията от командирския костовистки стил, който се опитват от „Позитано“ 20 да наложат в БСП!