"В каква държава живеем?! В ТЕЛК, мястото където се събират най- онеправданите членове на обществото - болните и инвалидите, отношението е безобразно. Там вместо съчувствие, срещаме безочливо отношение и агресия" коментира пловдивчанинът Румен Желев. Бившият полицай страда от болестта на Паркинсон в силно напреднал стадий. Днес той имал час за комисия. 

"Отидох, портиерът ми взе папката с документи и каза да изчакам. Стоях прав един час, макар, че едва се държа на краката си. След това ми изнесоха документ, в който ми бяха поставили 85% инвалидност, макар, че аз без помощ не мога да оцелея. Афектирах се и се разкрещях, а някакви чиновници от ТЕЛК-а започнаха да ме бутат навън" разказва Желев. 

"Съпругата ми е в неплатен отпуск, за да се грижи за мен. Болестта ми прогресира в всеки изминал ден. В епикризите, които представям ясно е описано състоянието му, но това не прави никакво впечатление на бездушните хора в тази комисия. Никой не ме е повикал да ми види, да говори с мен. Това не е експертно решение, а присъда. И то смъртна присъда" възмущава се Желев. 

Той подготвя жалба, която ще изпрати до НЕЛК и в която ще опише казуса. 

Болестта на Паркинсон е второто най-разпространено невродегенеративно заболяване след Алцхаймер. В резултат от болестта в мозъка умират нервни клетки. Те се намират в онази негова част, която отговаря за контрола над голяма част от движенията на човешкото тяло.

Ранните симптоми могат да се появят десет и дори двайсет години преди да бъде поставена диагнозата. Такива симптоми могат да бъдат нарушения в обонянието, тремор, скованост в мускулите и депресивни състояния. Повечето хора, у които се диагностицира болестта на Паркинсон, са около 60-годишни. Но дори и болестта да бъде открита на по-ранна възраст, тя си остава нелечима.