Пловдивчани набират средства за къщички за бездомни животни, които да бъдат разположени във всички райони под тепетата. За страхотната инициатива на доброволците съобщи директорът на ОП „Зооветеринарен комплекс“ Георги Божев пред TrafficNews.

Инициативата е одобрена от Община Пловдив както и от областния управител Ангел Стоев. Провеждани са срещи и с районните кметове, които подкрепят идеята и ще определят местата, на които ще бъдат поставени конструкциите. Според зооинжинер Божев тази иновативна идея е правилната стъпка, която ще има и възпитателна цел за гражданите. От общинските предприятия „Чистота” и „Градини и паркове” пък са поели ангажимент за поставянето им, а зад предложението стоят от МГИ " Дома за бездомните животни".

Председателят на инициативния комитет адвокат Ваня Симеонова сподели пред наш репортер, че къщичките са от подходящи материали, с модерен вид, с поставени хранилки и поилки, и имат за цел да облекчат приюта и да предоставят дом поне за някои от бездомничетата в Пловдив. Къщичките ще бъдат под контрола и защитата на районните кметства и ще се обслужват от зоодоброволци. Симеонова заяви, че към този момент такива къщички са поставени само в район „Тракия”, като 15 от тях са за котета, а 2 са предназначени за кученца.

Тъй като инициативата е изцяло доброволческа, хората които стоят зад нея набират средства, за да успеят да реализират поставянето на къщички и в други пловдивски райони, а бюджетът, който е бил събран до момента е стигнал само за създаването и поставянето на къщички само в един район.

„Причината заради която има толкова много бездомни животни по улиците е безотговорното отношение на хората към тях. Много от бездомните животни са били домашни такива, а другите се размножават поради липсата на адекватен механизъм от страна на държавните и общински органи за овладяване на тяхната популация, което води до проблеми за администрацията, която изнемогва да осъществява грижи и контрол над бездомничетата”, коментира Симеонова.

Именно такава е съдбата на кученцата, чийто дом е приютът. Към този момент в него са подслонени 91 кучета, които чакат своя осиновител. Колкото и усилия да се полагат за животните в приюта, никой не може да замени индивидуалната грижа, категоричен е Божев.

В приюта можете да срещнете най-различни породи, всяка от тях уникална сама по себе си. Някои от кученцата все още са бебенца, а други са изоставени и се отглеждат до ден днешен там. Всеки, който има желание да осинови куче или просто да се запознае отблизо с някое четириного, може да го направи на осигурената площадка за игра.

При посещението ни в приюта днес попаднахме и на група доброволци, работещи в IT сферата, които прегръщаха, хранеха и си играеха с четириногите. Те разказаха пред TrafficNews, че това не е първият път, в който посещават приюта с цел да обърнат индивидуално внимание на кученцата, които определено се чувстваха страхотно в компанията им.

„Имаме традиция всеки декември да правим няколко благотворителни акции и така стигнахме до приюта. Много от нас са любители на животни. Основната цел, която ни доведе тук е любовта към животните, а и това, че помощ много няма. Хубаво е да дойдем тук, да се порадваме малко на животните, да им дадем любов, както и да получим много любов”, разказа Пламена Андреева.

Вратите на приюта са ежедневно отворени, а часовете, в които можете да го посетите през делничните дни са от 09:00 до 15:00 часа, а през уикенда от 09:00 до 14:00. Всеки, който иска да подкрепи каузата на МГИ " Дом за бездомните животни" и да подпомогне за създаването на къщи, може да го направи чрез следната дарителска сметка: BG54UNCR70001525083150. От гражданската инициатива отправят апел за включване на още доброволци към благородната кауза.