Десетки дела по съдилищата за незаконно строителство, стотици заповеди по районни кметове за премахване на сгради и 0 лева за такъв тип дейности в бюджета на Община  Пловдив за 2023 година.  Незаконното строителство в града процъфтява, а всеки, който си строи къща в разрез със закона вече знае, че няма кой да му е пипне, не и сега. Защото просто пари няма.

В Пловдив са обособени четири  основни т.нар. гета, в които има десетки, а някъде и стотици незаконни къщи.  Лошото е, че броят и на гетата, а и на постройките се увеличава, без обаче да се взимат мерки от градските власти.

Преди години всяка пролет започваха акции по премахването на незаконни постройки в Столипиново, Арман махала, Шекера и Аджисана.  С приоритет се премахваха сгради,  които са опасни или върху част от уличната мрежа.  В този мандат обаче освен единично премахване на такъв тип постройки – т.нар. акции няма. От друга страна се вижда как се обособяват  и нови места с къщи и огромни сметища – както моста под „Ален мак”. Там в последните месеци се палеха ежедневно боклуци, а покрай незаконните къщи се бе образувало огромно сметище. Теренът бе разчистен, но това го строи собственикът на имота, който е частен.

„След като влязохме в контакт със собственика заради редицата сигнали за този терен, той премахна сградите и разчисти терена, където се бяха самонастанили хора. За тази година нямаме в бюджета средства за премахване на незаконно строителство, макар да имаме десетки заповеди за премахване в няколко квартала”,  заяви кметът на „Северен” Стоян Алексиев”.

Бутнаха опасни постройки и разчистиха сметище в "Северен"

В „Централен” също не разполагат със средства, а според Георги Стаменов трябват поне 150 000 лева на година, за да се премахват опасните сгради в района.

Най-тежко е положението в „Източен”, където е квартал Столипиново. Районният кмет Иван Стоянов коментира, че има влезли в сила над 800 заповеди за бутане на незаконни къщи и постройки, разположение върху общински терени.

„За да  премахнем опасните сгради и тези върху  уличната регулация трябват поне 1 млн. лева. Отделно са необходими около 350 000 лева за бутането на детската градина на „Елба”, чието конструктивно обследване показа, че е негодна и опасна. Въпреки това често в нея се самонастаняват търговци”, каза Стоянов.

Проблемът с незаконните постройки е огромен в цяла България. В редица населени места се образуваха цели квартали, в които няма и една тухла изградена с разрешение. Тук не  става въпрос да се изгонят просто хора от къщите, в които живеят, а да се спазват правила.

Когато се вдигне една такава постройка и в нея се нанесат да живеят хора, не след дълго до нея  ще построи друга и така те ще се увеличават с геометрична прогресия и така се зараждат поредните гета, където цари беззаконието.

 

Багери, полиция и стълпотворение на хора в Столипиново! Бутат наред незаконни постройки ВИДЕО и СНИМКИНад 100 обекта ще бъдат премахнати в близките дни