Едва 20 души от Пловдив подкрепиха националния протест, който застава срещу различните форми на насилие над жени. В Международния ден, посветен на идеята, от 18:30ч. на площада пред Централната поща започнаха да се събират граждани. 

Протестът се организира за пета година от организация „Феминистки мобилизации“ с представители в цялата страна. Днес и пловдивчани решиха да подкрепи мисията - спонтанно. Присъединиха се както жени, така и мъже, които разпънаха плакати с послания „Време е да бъдем чути“, „Мълчанието ни убива“ и „Нито една повече“. Те настояха за елиминиране на насилието над женския пол, но не само във физическата му форма. И подчертаха, че то има своята емоционална, психическа, икономическа и институционална страна. Оказва се, посланието "Еднакви заплати за мед. сестри и депутати", изписано върху един от плакатите, е тук, за да посочи нуждата от еманципиране на жените, поясняват протестиращите.

Събралото се множество подчерта, че Министерски съвет следва да се отнесе сериозно към законовото уреждане на правата на жертвите на физическо насилие.

Тази тема отдавна е на дневен ред, но не съвсем. Това лято се внесоха нови предложения за промяна и допълнение в Закона за защита от домашно насилие, но те по никакъв начин не са обработени. Днешният ден е много удачен повод да си поговорим и за това. Проектът е внесен и остава да бъде разгледан – защо това не се прави?“, попита Елица Капушева, посетила протеста, защото е солидарна към каузата. Тя допълни, че той е част от поредица инициативи, предприети в тази посока. Следващата е масово входиране на писма до институции, ведомства и политически формации, за да се окаже по-широк обществен натиск.

„Това са инструментите, с които един колектив може да борави. Този протест е солидарен. Постоянно се говори как това е личен проблем, но истината е, че като общество носим отговорност. Следва повече да си говорим по този въпрос“, допълни тя. 

Тръгнали сме в посока изкореняване на токсичните патриархални възгледи, но вървим бавно. Тази позиция изрази Георги Дикин, който бе на място, за да подкрепи каузата против насилието като цяло.

Проблемите на жените са свързани пряко с представите на обществото. Стереотипната роля на мъжа е проблем, очакванията как той трябва да се държи - също. Желанието да поддържаме традиционната патриархална форма донякъде пречи да имаме прогрес. Понякога смятаме за приемливо мъжа да крещи и обижда, защото е мъж. Не е редно!“, допълни той.

В разговора намесваме и темата, че неподозирано голяма част от мъжкото съсловие също става жертва на домашно насилие. "Всъщност отново проблемът е патриархалната представа за мъжа. Че той е силната фигура и не бива да покаже, ако нещо му тежи“, коментира още той. 

Протестиращите призоваха жертвите на насилие да споделят за проблемите си - и пред близки, и пред органите за закрила. Бе спомената и нуждата от актуализация в цялостния подход на институционалната система, която се бори срещу насилието и неговата превенция. 

Дикин допълни, че по негово мнение в България гражданите нямат навика да търсят подкрепа. „Написахме писмо с конкретни примери къде институциите се провалят в това да защитават правата на жените. Изпратихме го и до партии. Направи ми впечатление, че само една ми отговори. Това също е показател“, допълни той.

Междувременно преминаващи по главната се спираха да зачитат плакатите, но малцина изразиха подкрепа към каузата.