Броят на автобусите от градския транспорт на Пловдив ще остане намален, въпреки заявките на Общината, че той ще бъде вдигнат пред Коледа.  Зам.-кметът Тодор Чонов и ОКТ дадоха заявка, че до края на годината ще се гледа ново разписание на автобусите, което да ги увеличи, тъй като видимо, особено в пиковите часове, те са препълнени.  На последната сесия за тази година на 20 декември обаче това няма да се гледа промяна на разписанията.

„Все още  не сме имали транспортна комисия, която да гледа разписанията и промяната им.  До края на годината трябва да я проведем и евентуално решението за вдигането на разписанията да се гласува през януари”, заяви шефът на ОКТ Георги Стоилов.

Както неведнъж TrafficNews е писал, градският транспорт в Пловдив се движи с COVID разписание. Това означава, че в пиковите часове автобусите са на интервал от 10-12 минути, а след това се вдигат от 15 – 20 минути.

Транспортната схема на Пловдив, на база сключените договори с фирмите превозвачи, е за общо 258 автобуса. В момента по улиците на града обаче се движат 198 – или над 20% по-малко.

Според Георги Стоилов автобусите и разписанията трябва да се  вдигнат поне с 10%, макар да се среща отпор от превозвачите за това.

„Надеждата ни е да я купят още и нови автобуси. След като взехме още една линия от „Хеброс бус” се забелязва нормализиране на изпълнението на разписанията”, каза Стоилов.