Нарушава ли полицейска патрулка ЗДВП? Според МВР всичко е наред, независимо че полицаите са позиционирали служебния си автомобил изцяло върху тротоар. Наш читател се е натъкнал на патрулиращите служители и сигнализира до медията , като изпрати видео, на което се вижда въпросният автомобил, който по думите му е в нарушен, защото е паркирал на тротоар. Kадрите са заснети на влизане в квартал Коматево, като по-късно читателят ни изпрати още едно видео в обратната посока, а полицейските служители все още са били позиционирани на мястото за пешеходци.

Той допълни, че въпреки късния час полицейските служители са запушили тротоара обозначен единствено за пешеходци, като така пречат и на преминаването им. 

От разпоредбите на чл. 93 от ЗДвП става ясно, че паркирането на тротоара е допустимо, само при условие, че мястото е обозначено с пътен знак, маркировки или надписи от съответната общинската администрация като място за паркиране.  

Медията ни изпарти запиване към ОДМВР- Пловдив относно казуса. 

От там получихме и отговор, като в него бе отбелязано, че от  МВР са извършили нужната проверка, като е извършен и преглед на приложените от TrafficNews видеоматериали. Така е установено, че служителите на полицията са извършвали своите служебни задължения съгласно с действащата нормативна уредба, като в отговора се посочва, че с действията си не са създали пречка или опасност за останалите участници в движението, при изпълнението на конкретно поставената им задача.

Целият отговор от ОДМВР- Пловдив до TrafficNews: