Ще има ли нов парк на 21 дка край Братската могила или строителните акули ще успеят да вземат апетитния имот? Терените , които са заключени между булевардите „Свобода” и „Копривщица”, предизвикаха огромни полемики през миналия мандат, но все още тяхната съдба не е ясна.  През 2018 година огромното пространство край Синята църква бе пуснато на търг с начална цена от 20 млн. лева. След това обаче бившият кмет Иван Тотев и общинският съвет решиха да прекратят търга и теренът да бъде отреден за зелена площ.

Последните решения обаче не са отразени в новия Общ устройствен план.  В него е заложен, че теренът е СМФ2 , което позволява 50% застрояване за жилища и офиси, както и до 25 метра височина.

На въпрос на TrafficNews ръководителят на екипа арх. Иван Делчев заяви, че не е запознат с казуса с конкретния имот, като зоните са вкарани по задания от Община Пловдив. Зам.-кметът по общинска собственост арх. Невена Балчева също не каза нищо конкретно за дадения имот и каква ще е съдбата му.  От Община Пловдив щели да разгледат всички предложения за имотите и тогава през ЕСУТ ще се вземе и решението.

Днес самият арх. Делчев заяви, че Община Пловдив има все по-малко терени за зелени площи и озеленяване, а откупуването на частни имоти е изключително трудно за реализацията на подобно начинание.

В началото на годината пък Общинският съвет гласува средства за район „Западен” за проектирането на парк върху въпросния имот. Междувременно от съюза на Ландшафните архитекти също са пуснали към Община Пловдив предложение имотите от 21 дка да станат за озеленяване. 

Решено! 21 дка край Братската могила остават парк. Теренът няма да се застрояваОбщинският съвет отмени търга за апетитния имот в район "Западен"

Пловдив може да побере до 600 хил. души, но Общината трябва да инвестира 5 пъти повечеНовият ОУП на Пловдив пред угрозата да не бъде приет с години заради решение на Конституционния съд