Лентата на новата компостираща станция в Пловдив, която бе изградена по европейски проект, бе прерязана днес. На събитието се чакаше и кметът Здравко Димитров, като това трябваше да е първата му публична изява след прекарания коронавирус и инцидента със счупената ръка .Той обаче не се появи, тъй като лекарите му са му препоръчали все още да избягва публични мероприятия и е трябвало да отиде на рехабилитация за ръката.

В компостиращата станция на „Голямоконарско шосе” ще бъдат обработвани до компост зелените отпадъци – трева, клони и листа – събирани от общинското предприятие "Градини и паркове", както и зелените отпадъци на домакинствата от кварталите "Прослав" и "Коматево".

Капацитетът ще е от 15 000 тона зелени отпадъци на месец, като от нея ще се произвеждат 6750 тона компост, който се търгува около 5 лева на тон.  Една част от него ще се използва за нуждите на „Градини и паркове”, а другата ще се продава на пазара.

Компостиращата инсталация за преработване на разделно събрани зелени отпадъци е на площ от около 30 декара, като бе изпълнена от "ГЕРТ груп"