Общинският съвет в Пловдив ще гласува предложение от кмета Костадин Димитров за отказа на отдаването на ресторант „Ловен парк” под наем за 10 години на фирма „Файн Фуудс”.  Решението за пускането на търга за заведението край Гребната база бе гласувано в миналия мандат през септември – няколко месеца преди изборите.

Инициативата за търга бе от фирмата „Файн Фуудс”, която стопанисва заведението от 2005  година. Тя се държи от Димитър Здравчев, който е близък на  бившия кмет Здравко Димитров.

Търгът бе направен със задължителна инвестиция за ремонт на ВиК и Ел. инсталации в сградите и двора, изграждането на нова ограда, както и настилки и стени. Сметнатата сума за ремонта е 608 хил. лева с ДДС.

Месечният наем, от който стартира  търга бе 7029 лева на месец за целия терен, който е с площ от 2900 кв.м, а вътре има 1500 РЗП. Това прави по  4,6 лева на кв.м РЗП, без да се взима откритата площ на ресторанта.  Според изчисленията на Община Пловдив за 10 години наемът ще бъде 843 592 лева. В миналия мандат съветниците решиха  бъдещият наемател да му се  приспадне сумата за ремонта от 608 хил. лева.  С други думи наемната цена на ресторанта за 10 години щеше да бъде 235 хил. лева, или 1958 лева на месец.

Няколко дни преди изборите комисията в спешен порядък е провела търга, като очаквано именно „Файн Фуудс” са го спечелили с оферта от 7100 лева на месец и 610 хил. лева инвестиция, като това е за следващите 10 години.

Единствената стъпка, която е оставала е Общинският съвет да го одобри. Вместо това кметът Костадин Димитров предлага да се откаже одобрението за сключване на договор и да се пристъпи към прекратяването на търга.

В мотивите е записано, че в доклад до градоначалника е описано, че процедурата и така предложения договор е нецелесъобразен . От една страна защото на практика липсват приходи за Община Пловдив, а от друга – имотът не е вкаран в Годишната програма за разпореждане с имущество. Изтъква се, че са предложени и алтернативни решения по повод бъдещето стопанисване и отдаване на ресторанта.

Ще се даде ли за 35 години емблематичен ресторант в Пловдив, ползван на безценица?Общината вкара ресторант „Ловен парк” в програмата с концесиите, наемът му не е мръднал от 12 години

Без търг за ресторант „Ловен парк” на Гребната база – общинарите го отхвърлихаСамо 17 съветници подкрепиха предложението за отдаването на заведението

От втория път: Общинарите с картбланш за търга за ресторант „Ловен парк”Дават емблематичното заведение срещу ремонт и символичен наем