Eдва ли в света има по-популярен и универсален сос от кетчупа. От Азия през Европа до Америка, той се предлага в безброй варианти и от най-различни марки, а доста хора вече дори предпочитат да си приготвят домашна негова версия.

Каква обаче е историята на кетчупа? И защо в страната, в която се ползва масово - САЩ, името му съществува в два варианта: ketchup и catsup? Ако проследим произхода му, би трябвало всички да ползваме втория вариант.

Прародителят на кетчупа се ражда в пристанищните градове на Южно китайско море и представлява сос от осолена и ферментирала аншоа. Наричат го kecap на индонезийски и kê-tip на китайски.

Снимка 657030

Постепенно европейските търговци и моряци пренасят соса към Европа, където той променя не само името, но и съставките си. Първоначално в тях се появяват гъби, орехи, миди. След това някои кулинари му добавят оцет и алкохол (вино или бренди), чиято цел е не само подобряване на вкуса, но и по-голяма трайност.

Парадоксално доматите се появяват доста по-късно в картинката - някъде в края на XIX век, а през 1876 г. Heinz пускат на пазара бутилираната му версия под името tomato catsup. Скоро и други марки се възползват от популярността на соса, което принуждава Heinz да сменят името на продукта си на Heinz Tomato Ketchup, пишат Kitchn.

Снимка 657028

Намираме историята на кетчупа за наистина забавна и чудесен пример за това колко свързан в културно - и кулинарно - отношение е съвременният свят. Въпреки всички настоящи опити да става все по-разделен.

 

Източник: Lifestyle.bg