52 млн. лева е индикативната стойност на най-големия инфраструктурен  проект, който Община Пловдив иска да финансира. Връзката  на бул. “Александър Стамболийски“ с бул. “Цар Симеон“ е от  от ключово значение за вътрешния ринг на Пловдив, като с директната връзка между „Южен” и „Тракия” ще се облекчи движението по надлез „Родопи”  и други основни пътни артерии.

Община Пловдив бе подала проекта за финансиране от държавата, но тогава той не  получи финансиране. Вариантите за изграждането му са или заемни средства или целево финансиране от централния бюджет. 

Той има изготвен технически проект, както и строително разрешение.

В двата му края съоръжението ще бъде с две кръстовища, като ще се запази съществуващото положение на  бул. “Кукленско шосе“ със светофарна уредба. Другото  с бул. “Асеновградско шосе“ ще се изгради  ново кръгово кръстовище, решено на конструкция, като продължение на съоръжението над жп линиите.

В проекта е дадено, че то ще е с габарит на пътя от 33 метра с по 2 платна по 10,5 метра, средна разделителна ивица от 2 метра, както и тротоари по 5 метра от двете страни.

Като е взет под внимание класа на улицата за директното трасе, е избрана настилка за „много тежко“ движение е необходим еластичен модул на повърхността.  В ширината на тротоарите са предвидени велоалеи и уширения за спирки на масов градски транспорт.

Проектът предвижда естакада преминаваща над жп коловозите и рамкова мостова конструкция на кръговото кръстовище на бул. “Асеновградско шосе”.  Конструкцията е обособена на отделни секции – три  естакади, които ще бъдат свързани.

Община Пловдив пък вече е започнала процедури за отчуждаване на имоти за реализацията на проекта.  Парцелите са с обща големина от 7 дка, като оценката на градските власти е за 220 000 лева за тях. Собствениците на имоти обаче могат да обжалват сумите в съда, но не и самото отчжудение.   Имотите се намират в уличната регулация, която трябва да разшири продължението на бул. „Александър Стамболийски” към бъдещия надлез.