Общинският съвет в Пловдив взе решение за стартиране на  процедура продажба на акциите на Общината във фалиралото дружество „Градски транспорт” АД. Предложението бе подкрепено на косъм с 26 гласа „за”, като дори бе необходимо прегласуване на предложението, тъй като първият път събра 25 гласа.

Процедурата стартира по искане на една от фирмите на Георги Самуилов „Петрол Енерджи” ООД, като той иска да закупи 66 608 броя акции в „Градски транспорт”, които се явяват 2,84%.

След това решение лицензиран оценител трябва да направи оценка на акциите, а след това ще се гласува отново в Общинския съвет.

Самуилов притежава 5,77% от акциите на „Градски транспорт”, като през 2021 година той е закупил 135 235 акции на цена от 1,04 лева бройката. Ако оценителя даде сходна пазарна цена, той Община Пловдив ще вземе около 70 000 лева за тях.

"Градски транспорт" АД е приватизираната през 2007 година през фирмата "Транс Сити" на бившия съветник от БСП Ангел Батаклиев.  Тогава Община Пловдив остана с 33% от акциите, а след вдигане на капитала на дружеството, тя падна с под 3%. Тогава Община Пловдив не обжалва навреме процедурата и така изгуби влияние в дружеството.

Задълженията на дружеството са над 15 млн. лева, а синдик от години разпродава имуществото, за да обезпечи кредиторите. Най-големият кредитор е държавата, а след него Община Пловдив и редица частни фирми.

Със или без акциите Община Пловдив няма никакво влияние върху процесите, които се случват в „Градски транспорт”. Председателят на Общинския съвет Александър Държиков разказа на общинарите, как докато е бил представител в дружеството от страна на Община Пловдив, е стоял на един диван и е гледал как другите са взимали решение. Продажбата на акциите не би променило и дължимото на дружеството към Общината, обясни Държиков.