Община Пловдив е подала четири проекта към Министерството на регионалното развитие и благоустройство за финансиране през бюджета за общински пътни и ВиК  обекти. Както TrafficNews писа в момента се подготвя нов списък с проекти, които да се финансират. Това се случи след среща между регионалния министър Иван Шишков и Сдружението на общините.

Идеята е да по нова методика да бъдат разпределени реципрочно средствата според населението и нуждите му. Изискването е всеки от проектите да има издадено строително разрешение, за да получи финансови средства. В предишния списък за Пловдивска област бяха дадени 81 млн. лева, а 18 млн. от  тях бяха за Община Пловдив – за реконструкцията на Голямоконарско шосе.

От МРРБ са поискали списъци от общините, като пловдивската е подала пак Голямоконарско шосе плюс три други проекта.

Най-големият от тях е новата пътна връзка между район „Южен” и „Тракия”, чийто индикативен  бюджет е 70 млн. лева. Тя е за продължението на бул. „Ал. Стамболийски” над жп линиите и връзката й с бул. „Цар Симеон”. Мостът има проект и строително разрешение, като включва и детелина над жп линиите.

Правят детелина на новия надлез над жп линиите в Пловдив, който ще свърже Кючука с ТракияПроектът за връзка между „Цар Симеон” с Кукленско шосе бе приет от Общината

Другите два проекта са Рогошко шосе и Кукленско шосе . За първия проект трябват 16,5 млн. лева, а за другия – 8 млн. лева.  Ако Община Пловдив не получи средства от МРРБ за тези проекти, тя ще ги строи през собствения си бюджет. За Кукленско шосе има 6 млн. лева в бюджета на градските власти за тази година, като се очаква след индексацията на проекта да стартира втория етап. Все още се очаква пускането  на обществената поръчка за Рогошко шосе в границите на Община Пловдив.

Надлезът,  който  ще свързва „Южен” с „Тракия” обаче няма да може да се реализира със собствени средства. Ако няма финансирани от държавата, единственият вариант е да се търси европейско финансиране.

Ще отпаднат ли пътни и ВиК проекти в Пловдив и областта за 81 млн. лева през МРРБ?Служебният кабинет ще преправя списъка за договорените 418 млн. лева

Пуснаха поръчката за входа на вътрешната магистрала на Пловдив за 19 млн. леваДо 12 септември събират оферти за реконструкцията на Голямоконарско шосе