1440 лв. с ДДС – толкова ще плаща Сдружение „Спортен клуб „Нептун” за най-големия общински плаж, носещ  същото име, в следващите 10 години. Със заповед на кмета Здравко Димитров от 29 август сдружението е определено за наемател по Закона за спорта.

Срещу месечния наем сдружението, в което влиза Наско Тодоров, както и бившите концесионери на плаж „Нептун” – Николай Щерев и Владимир Сотонов, ще стопанисват близо 20 дка от общинския имот. Последните двама са и съдружници с общинския  съветник от „Кауза България” Константин Георгиев, като имат общ бизнес с жилищно строителство. Видно от заповедта на кмета, тя е била съгласувана от зам.-кмета по спорта Георги Титюков, който е лидер на „Кауза България”.  В първоначалната заповед за съгласуване фигурираше името на другия зам.-кмет по общинска собственост – Пламен Райчев.

Цената определена по Закона за спорта е 5 ст./кв.м за външна площ и 15 ст./кв.м за закрити помещения. Във външната площ от 19 852 кв.м влизат  трите басейна, две игрища, както и паркингът от над 2000 кв.м. Закритите помещения са с обща площ от 880 кв.м.

В заповедта на кмета в сайта на Община Пловдив не са публикувани протоколите от провелия се конкурс – как е оценен победителят и дали е имало други участници.  Такъв тип обекти през Закона за спорта може да се дават само на спортни клубове. Оценяването пък е 70% цена и 30%  „възможности за развитие на спортна дейност  и постигнати спортни резултати“. Резултатите от търга може да се обжалват в 14-дневен срок.

Преди процедурата един от съдържателите на басейна Владимир Сотонов заяви, че дори и тези 5 стотники на квадрат са много.Той заяви, че басейнът е развалина, като има нужда от спешен ремонт. Безсрочните договори пък пречат на наемателите да правят големи инвестиции.  Тогава той изрази готовност, че с 10-годишен договор ще има сигурност  и биха могли да направят по-големи инвестиции в обекта.

Всичко по темата, в линковете:

Стопанисващите басейн „Нептун”: Плажът е развалина, тези 5 ст./ кв. метър дори са многоНикой от Община Пловдив не се интересува от басейна, трябват сериозни инвестиции там, каза Владимир Сотонов

На безценица: Дават на търг басейн „Нептун" за 5 стотинки на квадрат за 10 годиниБившите концесионери държат в момента плажният комплекс през клуб, който не развива спортна дейност

 

На „ръба на клеветата" или на „ръба на далаверата" - Титюков и Георгиев с право на отговор за басейн „Нептун"