По 5 стотинки на квадрат – за толкова ще бъде отдаден басейн „Нептун“ в район „Южен“ в следващите 10 години.  Община Пловдив пусна търг за плажния комплекс, който в предишния мандат роди редица скандали покрай развалянето на концесията.

Със заповед от 9 юни кметът Здравко Димитров е наредил комплексът от близо 20 дка да бъде пуснат на търг по Закона за спорта. В обхвата на търга е плажният комплекс, помощните сгради, едно от игрищата, както и паркингът от над 2000 кв.м.  Според тази буква от закона цената, на която ще бъде пуснат търга е общо 1349 лева с ДДС – 19 852 кв.м външна площ по 5 стотинки на квадрат, както и 880 кв.м по 15 стотинки закрити помещения.

В обхвата на търга не влиза зала „Олимпиада“, както и имотът на бившите игрища на „Векта“. Търгът ще бъде на 14 юли, като предложената цена от участника ще даде 70 точки. Още 30 точки ще бъде за програма за развитие на спортния комплекс и спортна дейност. Това означава, че бъдещите участници трябва да се явят със спортни клубове, ако искат да вземат басейна.

Концесията и скандалите

В момента басейнът се държи от Сдружение „Спортен клуб Нептун“ по Закона за спорта и за идентичен наем от малко над хиляда лева, като договорът се подписва година за година. Двама от членовете на Управителния съвет на сдружението са и управители в бившата фирма концесионер „Дайли ООД“ -  Владимир Сотонов и Николай Щерев.  Те пък са съдружници с общинския съветник от „Кауза България“ Константин Георгиев във фирмата „ВАС 44“ ООД.

Нова кооперация на пъпа на Пловдив, строена от общински съветник, смути друг общинар СНИМКИПепа Деведжиева с питане за сградата на Сточна гара, която няма паркоместа

Фирмата бе инвеститор на предизвикалата скандали кооперация на кръстовището на Сточна гара. Тя бе построена върху бивш общински терен с нито едно паркомясто.

По време разискванията в Общинския съвет през миналите мандати за басейн „Нептун“ Георгиев защитаваше концесионерите и предложи на няколко пъти концесията им да бъде удължена.  

Тя бе прекратена през 2014 година от бившия кмет Иван Тотев без решение на Общински съвет. Тогава избухнаха редица скандали между местата власт и Петър Никленов, който държеше игрищата на „Векта“, попадаща в обхвата на концесията. Футболните терени бяха иззети с полиция, а Никленов заведе редица искове срещу Община Пловдив, които не са приключили и към днешна дата.

Съдът: Петър Никленов неправомерно държи комплекс "Векта"! Общината си го взимаГрадските власти спечелиха две дела за стопанисването на спортната база

След това басейнът бе дадена на същата фирма, като дговорът бе подписан до 2020 година.  Преди две години зам.-кметът Георги Титюков от същата партия даде басейните по закона за спорта на Сдружението „Спортен клуб Нептун“.

Простата сметка показва, че на практика само със първите 100 посетители в един ден, те си избиват целия месечен наем към Община Пловдив

На практика то не развива никаква спортна дейност, но е основание да вземе плувния комплекс под наем по Закона за спорта. Изключително интересно ще е и как комисията ще оценява предложенията на кандидатите за развитие на спортната дейност за комплексът, който е тип градски плаж.

Оценяването, което дава 30 точки при определянето на наемателя за „Възможности за развитие на спортна дейност  и постигнати спортни резултати“, включва:

  1. Предвидените от кандидата възможности за достъп до обекта;
  2. Предвидените от кандидата възможности за организиране на спортни мероприятия;
  3. Постигнатите от спортистите класирания в спортни състезания;.

Вероятно процедурата ще бъде завършена до края на лятото,  като след това обаче може да се обжалва в съда.

Общината си взема басейн "Нептун" принудително, концесията вече била неизгоднаОбмисля се разделянето на имота, който е на площ 40 декара