Спешна проверка на изпълнението на автобусните линии от Пловдив до Храбрино и Марково. За това е настоял областният управител Илия Зюмбилев в писмо до кмета Здравко Димитров. Това се случва след поредица сигнали за нарушения. Както TrafficNews.bg съобщи нееднократно, автобусните разписания не се спазват, пропускат се спирки, а в някои случаи двете линии Храбрино –Пловдив и Марково-Пловдив се обединяват, което изключително много забавя превозването на пътниците. Последният абсурден случай бе от вчера, като пътниците от Марково бяха стоварени на Околовръстното.

Автобус от Марково за Пловдив стовари пътниците на Околовръстното шосеНа хората се наложило да пресичат скоростния път

Искането на Зюмбилев е по повод сигнал от кметицата на Първенец Ренета Плевнелиева. Според нея автобусите не спазват разписанието, пропускат курсове и променят маршрута, като по този начин изпускат спирки. В резултат на това хората са принудени да чакат с часове на автогарата и по спирките. 

Областният управител посочва, че общественият транспорт е особено важен за част от жителите, които нямат друг начин да се придвижат до работа, училище или болница. 

Заради поредицата нарушения Община Пловдив обмисля дали да прекрати изцяло договора с „Хеброс бус” за обслужването на 9 междуградски линии или да вземе три линии от него. 

„Търпението ни се изчерпа, хората не може да бъдат подложени на това.  Почти всеки ден провеждаме разговори с Веселин Дошков и „Хеброс бус”, въпреки постоянните обещания за това, че ще се коригират проблемите, то не само не се случва, но и се задълбочават. Вероятно ще другата седмица ще предложим да се прекратят договорите за Карлово,  Хисаря и Марково. Без това сме вече и в хипотеза на временна мярка, а смятаме, че линиите са достатъчно атрактивни и ще намерим временно превозвач”, заяви директорът на ОКТ Георги Стоилов. По думите му има постоянни сигнали и към тях, като дори се виждат своеволия с промяна курсове.

Община Пловдив вдигна ръце от „Хеброс бус”, взимат им поне 3 междуградски линииФирмата на Веселин Дошков започнала своеволно да променя курсове, други изпълнява избирателно