Общинският съвет в Пловдив ще гласува предложение, с което да се насрочи нов конкурс за директор на Комплексен онкологичен център. Това се случва малко повече от година, когато се разразиха страстите покрай резултатите от предишния конкурс.

През август 2020 година проф.  Марияна Янева спечели конкурса, обявен от Общинския съвет, който  е принципал на дружеството. Второто място бе за  доц. Тихомир Дерменджиев, трети бе проф. Петър Петров, а четвърти остана проф. д-р Илия Баташки.

След като конкурсът бе входиран в Общинския съвет последва остра реакция от директора на „Здравеопазване” в Община Пловдив д-р Калин Калинов, който пусна сигнал в прокуратурата срещу проф. Марияна Янева.

На сесията пък имаше жива верига от протестиращи, които искаха оставката на д-р Калинов, както и д-р Парашкев Цветков да остане на поста. В крайна сметка политическите формации в местния парламент се обединиха около това да има нов конкурс, а дотогава на поста да застане д-р Пламен Фотев.  Няколко месеца  по-късно и той бе сменен, като начело на лечебното заведение застана класирания на второ място на предишният конкурс доц. Тихомир Дерменджиев.

През последната година и д-р Фотев и доц. Дерменджиев влизаха в спор с част от общинските съветници отново инвестиционната програма на КОЦ – Пловдив, свързана с новия лъчетерапевтичен комплекс за над 5 млн. лева.

На сесията във вторник общинарите ще дадат старт на новата процедура за постоянен шеф на Онкото, който трябва да получи 4-годишен мандат. За разлика от други процедури, този път в условията за заемане на поста е кандидатът задължително да е магистър по медицина, да е практикувал 5 години и да има квалификация по здравен мениджмънт. Предишни процедури за поста можеше да кандидатства и икономист.

 Начело на комисията, която ще оценява кандидатите ще бъде директорът на здравеопазването в Община Пловдив д-р Калин Калинов, като в нея ще има трима общински съветници, както и представител на РЗИ – Пловдив и двама служители на градската администрация.

Кандидатите ще бъдат оценявани по биография и план за развитието на лечебното заведение. В срок от 30 дни след гласуването на конкурсните правила, от комисията трябва да излязат с предложение за нов директор, който да бъде гласуван отново от Общинския съвет.

Към момента няма информация дали ще бъде избран нов временно изпълняващ длъжността директор на КОЦ – Пловдив, или доц. Дерменджиев още остане на поста.