Пореден скандал гръмна в социалните дейности в Община Пловдив.  Анонимен сигнал от служители в центъра обвинява директора на КСУ „Св. Петка” Петя Вълчева в произвол и определиха управлението й като авторитарно. Сигналът е изпратен до всички в Община Пловдив, както и до общинските съветници.

„Отправяме своята загриженост за служителите, които са подложени на ежедневен психически тормоз, злоупотреба с власт и репресии от страна на директора на Комплекса – г-жа Петя Вълчева. Под директния инструктаж на Вълчева тормозът над персонала се осъществява чрез близката ѝ - Красимира Сарандалиева (старша медицинска сестра на Комплекса). Изпращаме този сигнал анонимно, за да не поставяме в допълнителен риск хората от КСЗУ „Света Петка“, пишат в сигнала.

От своя страна Петя Вълчева отхвърли всички твърдения, като заяви, че е жертва на настройване на персонала срещу нея от бившия директор на комплекса и сегашен общински съветник от ГЕРБ д-р Иглика Казанджиева.  

Това е втори подобен сигнал срещу Вълчева, като след първия кметът Здравко Димитров и вицето му Анести Тимчев посетиха центъра, за да се запознаят с дейностите там. След това бе изпратено и прессъобщение, че работата в центъра за деца, с необходимост от постоянна медицинска помощ, е на добро ниво.

По този начин  скандалите в социалните дейности, които са в ресора на Анести Тимчев, се множат непрекъснато. Още в началото на мандата гръмна скандал относно поведението на служителите в Дома за възрастни хора с деменция. След това лъсна и скандалния граждански договор със спорната психоложка Диана Таскова, която взимаше огромна заплата за неясни дейности.

Ето и част от  втория сигнал:

„Системен тормоз от страна на Директора

Още от самото начало персоналът забелязва арогантното презрително поведение на г-жа Вълчева, придружено с психическа неуравновесеност и с патологичен властов комплекс. Редуват се епизоди на избухливост и приповдигнатост на настроението – тя често крещи с всичка сила и обижда служителите, а друг път е вежлива. В КСЗУ работят възрастни хора, които се страхуват да защитят човешките си и граждански права, а много често и не са запознати с тях. Това ги прави една от най-уязвимите групи, които стават жертва на работодатели като г-жа Вълчева, които нямат цензът, но за сметка на това притежават необходимите партийни връзки, за да бъдат на ръководни постове. 

Напускания в следствие на тормоз и принудителни уволнения

За периода от четири години и половина, докато Петя Вълчева е управител на Дневен център за деца с увреждания до 18 г. „Света Петка“ 11 специалиста (психолози, социални работници, логопеди, рехабилитатори) напускат или са принудени да напуснат работното си място. Откакто е директор на КСЗУ, от пролетта на 2020 г. досега са принудени да напуснат още 5 медицински сестри и детегледачи. Освобождават се ценни кадри, работили по над 20 години в Центъра.

Методиката е следната:

Г-жа Вълчева нарочва служител, който да отстрани, с цел да назначи на негово място близко до нея лице. Оказва се системен тормоз върху избрания служител, за да напусне доброволно. Това включва ежедневно заяждане и следене на всяко действие на служителя. Викат го на разпити, по време на които бива репресиран и принуждаван да дава обяснения по скалъпени нарушения.

 Ако служителят не напусне сам, се фабрикуват лъжливи обвинения и клевети, за да бъде отстранен принудително. Казва му се, че, ако не подпише молбата за напускане по взаимно съгласие, ще бъде отстранен дисциплинарно. По този начин се гарантира чист имидж на директора и Комплекса посредством молби по взаимно съгласие.

Примерите са петима служители – две детегледачки, един шофьор, рехабилитатор, счетоводителка и медицинска сестра.  Сред причините за уволнения, според сигнала са, мнения и постове в социалната мрежа.”

 В сигнала пишат, че има по един служител на смяна за всички деца.

„В Центъра се полагат грижи за деца с тежки неврологични и психични заболявания. За тях е необходима 24-часова грижа, тъй като са в риск от нараняване, епилептични пристъпи и други инциденти, ако дори за минута бъдат оставени без надзор на възрастен. Ето защо по закон при тях трябва да има задължително едно медицинско лице и един детегледач. Заради неспиращите уволнения от страна на Вълчева това се оказва невъзможно, защото в Комплекса персоналът не достига.

Служителите работят 12-часови смени и много често не успяват да си вземат регламентираните почивки, защото се страхуват да оставят децата сами. Освен моралната отговорност, която носят за децата, служителите са и подсъдими пред Закона, ако се случи инцидент с дете. Работа в такива условия е немислима, защото хората работят неотпочинали и на предела на силите си. Представете си да не можете  да посетите тоалетната за период от 12 часа, защото сте сами на смяна”.

Според сигнала директорката е принудила да рехабилитатора да напусне, а самият той е бил председател на КТ „Подкрепа”. Вълчева всячески е пречила други служители на комплекса да станат членове на синдиката.  

Друго обвинение е, че за да спести пари от бюджета Вълчева принуждава хората сами да извършат услугите, които би трябвало да се изпълняват от външни доставчици. Това включва тежък труд, който често не е по силите на служителите, работещи в Центъра. Друга неприемлива практика е, че служителите са задължавани сами да изпират дрехите и чаршафите на децата, което преди се е извършвало от външна фирма.

 В сигнала се твърди, още увеличение от 30% на заплатите не е имало, а са били вдигнати само с 10%, а освен това има разминаване в заплащането за извънреден труд.

Петя Вълчева заяви пред TrafficNews, че сигналът е изпълнен с лъжи, които целят да я компрометират, а нейните подозрения са, че зад всичко стои бившият директор на комплекса и сегашен общински съветник от ГЕРБ д-р Иглика Казанджиева.

„Всичко идва от бившата директорка д-р Иглика Казандижева,  тя има толкова груби нарушения, които аз, като застъпих като директор ги видях. Явно не може да се примири в факта,че аз станах директор. Вероятно е имала някои друг фаворит за този пост” , каза Вълчева. Тя заяви, че единственият уволнен служител е главният счетоводител, която системно неизпълнявала своите задължение, а освен това пренебрегвала всички нейни указания.

„Откакто съм стъпила в длъжност съм правила това, което прави човек, който е тръгнал от най-ниското стъпало и знам работата на всеки специалист. Това, което е публикувано – категорично не мога да се съглася.  Уволнен е само един служител – главеният счетоводител, има текучество, но не напускат заради мен. Никой от тях не е казал, че има проблем”,каза Вълчева. Тя обясни, че досега са напуснали сестра, рехабилитатор и детегледачка. Шофьорът, който се твърди в сигнала, продължава да бъде на работа.  Самият рехабилитатор е напуснал по своя воля, тъй като нямал желание за работа и искал да кандидатства за друга длъжност. По никакъв начин тя не е изразявала натиск за нечленуване в синдикални организации.

„Откакто съм директор вдигнах отпуските на служителите, като там, където е възможно направих и 7-часов работен ден. Няма как да не увелича заплатата на служителите, които са гласувани в Общинския съвет и в бюджета на града. Те са 10% в дневния център и 20% за другите служители, които полагат постоянна медицинска грижа. Това е гласувано – всичко, което е дадено, съм го изпълнила. Абсолютна лъжа е, че има само по един човек на смяна. Във всяка смяна има по една медицинска сестра и една детегледачка, като в двете отделение са общо 4 на смяна”, каза директорът на комплекса.

Относно уволнената главна счетоводителка, която в момента обжалва отстраняването си в съда, директорът на КСУ „Св. Петка” каза, че тя не изпълнявала всички заповеди, които й е постановила.

„Аз влизах в кабинета й, да я помоля да ми даде документи, за всеки документ ми даваше преимо-предавателен протокол. Имаше видими нарушения, криене и изтриване на документи”, каза тя и допълни, че няма как да държи на работа подобен служител.

Относно подозренията й, че цялата атака идва от д-р Казанджиева, Вълчева обясни, че от самото начало тя е саботирала работата. Преди да поеме целия комплекс Петя Вълчева е била ръководител на Дневния център към КСУ „Св. Петка”, още тогава д-р Казандижева е правила подписки за махането й, като е настройвала служители срещу нея. Тя е казвала на трети лица, че ще я унищожи, след като е поела поста.

„Тя не дойде да ме поздрави, когато станаха директор. Единствено дойде и изтри файлове и документи от служебния компютър, които и сега възстановявам. Не е напуснал ноември, а на 12 февруари, тя е била назначена, като медицинска сестра без да знам, след като вече не е била директор”, каза Вълчева. Тя допълни, че е искала от самото начало да работи с целия екип, но те бивали настройвани срещу нея.  Вълчева каза, че  очаква да има още такива атаки срещу нея, като вече се формирала група в социалните мрежи срещу нея.

Д-р Иглика Казанджиеа заяви, че е изненадана от обвиненията на Петя Вълчева.

„За първи път чувам подобен тип неща за открити нарушения в дома.  Реално този комплекс е по пилотен проект, стартирал през 2015 година. Преди това бяхме медико-социален дом за деца. Бе направен пълен финансов одит, когато започна дейността по новия проект. В началото бях само ръководител проект, и като започна функционирането като дейности от семеен тип, станах и директор. Сегашната директорка бе начело на дневния център. Реално всичко, което е правено,е както е заложено по проект”, каза д-р Казанджиева, като допълни, че е имало множество проверки и по никакъв начин не са открити нарушения.

„ Явно прехвърля отговорността. Хора от комплекса са ми казвали, че са бил притискани да напуснат, защото са ми приятели във Фейсбук. Това е груба намеса в личното пространство, дори на някои от колегите им казах, че ще ги махана от списъка с приятели, за да нямат проблеми.Аз нито ходя в комплекса, нито имам контакт, нито работа”, каза д-р Казанджиева и каза, че няма отношения с него, откакто е станала общински съветник. Тя обясни още, че докато са работили заедно Вълчева често е влизала в конфликт със свои служители от Дневния център, като е имало голямо текучество на хора в него.

„Тя е доста конфликтна, не притежава чувство за емпатия към своите служители и създаването на екип”, каза общинският съвет от ГЕРБ.

Очаквайте продължение!