„Довършваме!”, така кметът Костадин Димитров определи бюджета за 2024 година. Капиталовата програма е в размер на 123 млн. лева, но в нея почти няма нови обекти. Градоначалникът ясно заяви, че през тази година не може да се намери възможност за започване на нови големи проекти.

Кметът довършва проектите на Зико, замразява ремонта на Рогошко шосе и две спортни зали123 млн. лева е капиталовата програма на Общината за 2024 година

Строители ще виждаме по Голямоконарско шосе,  Кукленско шосе, двата стадиона, басейн „Младост”, „Модър-Царевец”, ул. „Царевец” и други започнати инфраструктурни обекти. Благодарение на държавната помощ от близо 100 млн. лева все пак кметът ще има възможност да стартира кино „Космос”, Форум Изток и Юг, както и реконструкциите на ул. „Славянска” и ул.”Генерал Колев”.

Това, което обаче се вижда, че Капиталовата програма са заложени средства за проектиране са в размер на 1 млн. лева. В тях са 8 изключително важни обекти, които са с  огромна финансова стойност.

340 хил. лева има за проектирането на продължението на бул. „Северен”. Пътят трябва да продължи от „Брезовоско шосе” и да стигне до ул. „Победа през Карловския път. Именно той ще завърши северната част на вътрешния ринг. Прогнозната му стойност е над 20 млн. лева.

Новият мост над река Марица се очаква да е над 30 млн. лева и да е връзката между „Западен” и „Северен”, а за проекта й са заделени 250 хил. лева. Най-мащабният от всички е естакадата, която трябва да свърже „Тракия” и „Южен” през бул. „Ал. Стамболийски” и ул. „Цар Симеон. Сумата тук е 150 000 лева, а самото изграждане вероятно ще е около 70 млн. лева.

С тези три проекта и пускането на „Модър-Царевец” на практика ще се затвори т.нар. вътрешен ринг на Пловдив, като ще може да се прави пълна обиколка на града без да се влиза в Централна градска част. 

Три изключително важни пътни артерии в „Южен” също са дадени за проектиране – реконструкциите на ул. „Скопие” и ул. „Кукуш”, както и продължението на бул. „Македония”. Той ще е директна връзка между бул. „Никола Вапцаров” с бул. „Ал. Стамболийски” край затвора.  В „Западен” задание трябва да се направи за продължението на бул. „Свобода” до ул. „Рая”. През предишния мандат се плати и проект за продължението на бул. „Санкт Петербург” от кръстовището с бул. „Освобождение” до Скобелева майка. Булевардът е важен и заради бъдещето строителство на сградата на Математическата гимназия.

На практика ако през 2024 година тези обекти имат проекти, то  Община Пловдив може да търси финансиране и да обяви обществени поръчки. Това значи, че тяхното реализиране може да стартира през 2026 година и то при най-благоприятни условия за администрацията.

Днес от 12:00 часа е и общественотот обсъждане на бюджета. 

Очаквайте подробности! 

Новият бюджет на Пловдив аналогичен на стария – кметът ще разполага с 684 млн. лева123 млн. лева са капиталовите разходи, но почти няма нови обекти

Ремонтират Кукленско шосе за сметка на Рогошко шосе? Община Пловдив харчи 123 млн. лева за обектиПочти няма нови инфраструктурни проекти в Капиталовата програма за 2024 година