123 млн. лева ще харчи Община Пловдив през 2024 година през капиталовата си програма. Както TrafficNews писа бюджетът за тази година е размер на  684 млн. лева, като от тях 384 млн. лева са делегирани от държавата дейности – за издръжка на училища, детски градини, социални, здравни и други служби. Местните приходи са размер на 300 млн. лева, в това число и неусвоените заеми.

Новият бюджет на Пловдив аналогичен на стария – кметът ще разполага с 684 млн. лева123 млн. лева са капиталовите разходи, но почти няма нови обекти

Голяма част от обектите в програмата за ремонти са текущи проекти, които стартираха в предходния мандат. В разходната част най-голямата записана сума е за Голямоконарско шосе – 17 млн. лева, като средствата са от държавния бюджет, които са по сметките на Община Пловдив.

В бюджета се виждат още неразплатени средства за „Модър-Царевец“ и бул. „Хаджи Димитър“, както и 5 млн. лева за ул. „Царевец‘“, чийто ремонт трябва да започне тази година. Въпросните средства са от 40-милионния заем, който бе теглен от Зико.

Това, което прави впечатление е, че за ремонта на бул. „Кукленско шосе“ са заложени 6 млн. лева. В предходния мандат бившият зам.-кмет Пламен Райчев заяви, че договорът ще бъде прекратен, но видно кметът Костадин Димитров смята да го анексира и да стартират дейностите по него.  Реконструкцията на булеварда обаче ще съвпадне със затварянето на Бетонния мост, като надлез „Родопи“ и Кукленско шосе се очаква да поемат голяма част от трафика.

Изглежда ремонтът на Кукленско шосе ще бъде за сметка на Рогошко шосе. В капиталовите разходи няма средства за булеварда в район „Северен“, който е в отчайващо състояние  и се очакваше дейностите по самото трасе да започне тази година.

Единствената нова улица, която ще започне през тази година е изграждането на ул. „Георги Странски“, за която са заделени 1,3 млн. лева.

Спортните обекти са друго голямо перо. В цялата капиталова програма са заложени 18 млн. лева за басейн „Младост“, а за стадионите на Локомотив и Ботев има съответно 12 млн. лева и 6 млн. лева, които не са усвоени. Двата обекта са в списъка на обектите, които очакват финансиране в размер 74 млн. лева от държавния бюджет.  За спортния комплекс край езиковите гимназии има 3,4 млн. лева, но за спортните зали в район „Западен“ не са предвидени пари.

12 млн. лева ще получи „Тея инвест“ за парка от 67 дка край Братската могила, като обектът е включен в капиталовите разходи. Няколко проекта за детски градини и ясли, които са стартирали вече също са в това перо.

От големите проекти – нов мост над река Марица, връзката между „Тракия“ и „Южен“ през жп линиите, продължението на бул. „Северен“ и други, имат между 20 000 и 100 000 лева, които вероятно са за проектиране.

Освен тези разходи се очакват пари от държавния бюджет за ул. „Славянска“, ул. „Генерал Колев“, нова връзка в ЖР „Тракия“ между А10 и А12, кино „Космос“ и Форум Север и Юг.

Районните кметове ще имат около 800 000 лева за ремонти и други проекти. Те все пак може да получат целево средства за по-големи техни проекти.