Извор бликна в местността Ветрилото, на горския път от Дедево за Бойково. Откривател на ручея е кучето Рошко, ловец по порода и пътешественик и авантюрист по душа. По време на разходка четириногият левент започнал да се държи много странно. Баракът заровил муцунка, зарил с лапи и започнал да лае.

Стопанката му Марияна Анчева, наследница на един от най-големите дедевски родове – Ганчевия, и нейните приятелки, които били тръгнали на разходка край Дедево, първо помислили, че това е новата игра на Рошко. После се притеснили, че е чул мечка. 

Рошко обаче се въртял в кръг на едно и също място встрани от пътя, ровел есенната шума и изтръсквал мократа си муцунка. Връщал се към туристките с лай и с шумна радост и силен кучешки вик тичал обратно към находката си. Ритуалът се повторил няколко пъти, докато Марияна и компания го последвали. Тогава видели бликащия изпод земята фонтан.

Разширили природната ямка и изкопали вада, за да изтича водата встрани от горския път по ливадата.

"Така са се изграждали селищата в човешката история - винаги около водата", припомни пред репортер на TrafficNews Марияна Анчева. 

В района на Дедево има няколко големи извора, включително "Свети дух". Местните изграждат и едноименния параклис над него. 

След няколко дни местният геодезист и семейството му, разхождащи се в същата местност – Ветрилото, забелязали новопоявилия се извор и дооформили потока.

Новият извор край Дедево си има име – Рошков извор. Но си няма каптаж. Рошков извор очаква добрата воля на дедевци и туристи, за да „хванат“ водата му в чучури. Така както повелява народната традиция в Родопите – да се изграждат паметни чешми.