Следващата седмица Нидерландия ще се съгласи Румъния и Хърватия да се присъединят към Шенгенското пространство, но ще блокира приемането на България. Страната ни все още не отговаря на условията, пише NOS - обществената медия на Нидерландия, която цитира правителствено решение от днес.

След срещата на министрите външният министър Вопке Хукстра е заявил, че е „твърде рано” да се даде съгласие за присъединяването на България. Според него Холандия може да преразгледа въпроса, едва когато стане ясно, че в страната има действаща правова държава, способна да се справи с корупцията и организираната престъпност.

​Според министър-председателя Марк Рюте това ще стане „вероятно през следващата година”. Но досега опасенията включваха сигурността по границите: „Теоретично, бихте рискували да предизвикате миграционен поток през такава страна”, попита премиерът на Нидерландия.

Разширяването на Шенгенското пространство с трите страни е включено в дневния ред на срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС на 8 декември. Повечето държави вече са взели решението си по-рано, уточнява още NOS.