Проектирането на пробива "Модър-Царевец" от фирмата изпълнител "Драгиев и Ко" все още не е приключило, като се очаква това да стане до края на годината, заяви зам.-кметът Пламен Райчев.

Той очаква първата копка да стане в началото на следващата година, ако няма форсмажорни обстоятелства. В същото време от "Драгиев и Ко" са получили отказ от НКЖИ да отворят основите на подлеза, за да видят състоянието на съоръжението. От държавната компания са поискали първо да им се предостави проект за строителството, а след това те да направят собствените си проучвания как е извършен пробивът. 

Искането на фирмата изпълнител за отварянето е заради възможни отклонения на пробива, които са дадени при геодезическото заснемане. Това обаче не би трябвало да забави съществено проекта и това проучване на основите ще се направи след завършването на проектирането. Ако има отклонения те ще бъдат коригирани. 

Припомняме, че основните на съоръжението бяха поставени през 2014 година.  Тогава от НКЖИ при модернизацията на жп линията изпълниха самия пробив, като сложиха бетонните основи на пробива. Те са широки 27 метра, а дълбочината им е на повече от 10 метра.  Сумата, която бе дадена за пробива и пасарелката, бе  3,2 млн. лева, а изпълнител бе  австрийската фирма „Порр Бау“ ГмбХ. След изпълнението на пробива от тях той бе зарит от НКЖИ, докато се намери изпълнител за пътната част на съоръжението от Община Пловдив. 

От „Драгиев и Ко” отварят основите на „Модър-Царевец” преди първата копка на подлезаФирмата изпълнител продължава да проектира съоръжението