Шест книжарници в Пловдив са хванати в данъчни нарушения и подлежат на запечатване. Те са изловени по време на масова акция зна данъчните по търговските обекти, които се посещават интензивно в началото на учебната година и съответно генерират големи приходи. 

В петте обекта данъчните засичат сериозни нарушения по отношение на отчитането на оборота. Фирмите, стопанисващи обектите, са нарушили основни нормативни правила и съответно са им били съставени актове за нарушенията. 

Принудителната административна мярка "Запечатване на обект" се налага, при нарушаване на разпоредбите на Закона за данък върху добавената стойност и Валутния закон, на лица, за които са установени определени факти и обстоятелства при извършване на проверка или ревизия. 

Обектите, които подлежат на запечатване, са: книжарница "Лъч", разположена в ЖР Тракия, бл. 148, и стопанисвана от "Митрен 2010" ООД; книжарницата на бул. "Цар Борис III Обединител" 100, стопанисвана от "Ривиера Турс"; книжарница на ул. "Мизия" 2, стопанисвана от "Нидо-с" ЕООД; книжарницата на ул. "Арх. Петър Богдан" 9, стопанисвана от "РОНИЛ - 4" ООД; книжарницата на ул. "Райко Даскалов" 8, стопанисвана от "Бижу" ЕООД; книжарница на бул. "Александър Стамболийски" 33, стопанисвана от "Кавръкови" ООД. 

Собствениците на обектите имат право да обжалват мярката в съда. 

Запечатване на обект при нарушение на ЗДДС

Принудителната административна мярка "Запечатване на обект" за срок до 30 дни (чл. 186, ал. 1 от ЗДДС),  независимо от предвидените глоби или имуществени санкции, се налага на лице, което:

1. Не:

  • издаде съответен документ за продажба (касова бележка от фискално устройство или системен бон от ИАСУТД);
  • въведе в експлоатация или не регистрира в Националната агенция за приходите фискално устройство или интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност;
  • подава данни от ЕСФП по чл. 118 в Националната агенция за приходите

2. Използва фискално устройство или интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност, които не отговарят на изискванията за одобрен тип и не са одобрени от Българския институт по метрология;

3. Използва електронни системи с фискална памет (ЕСФП), които:

  • не са от одобрен тип;
  • са модифицирани чрез прибавяне или премахване на отделни компоненти, без предварително да е уведомена Националната агенция за приходите;
  • имат нарушени или липсващи пломби;
  • позволяват режим на работа при прекъсване на връзка/връзки и/или комуникация/комуникации между отделните модули не по установения с наредбата по чл. 118, ал. 4 ред;

4. Е избрало да управлява продажбите в търговски обект чрез софтуер, включен в публичния електронен списък на СУПТО, поддържан от НАП, но за управление на продажбите използва в този търговски обект софтуер/модул от софтуер, невключен в списъка. 

В случаите когато се установи използване на фискално устройство или интегрирана автоматизирана система за управление на търговската дейност (ИАСУТД), които не отговарят на изискванията за одобрен тип и не са одобрени от Българския институт по метрология, те се отнемат от органите по приходите в полза на държавата и се унищожават, а правото на проверяваното лице да използва ИАСУТД се отнема. 

Независимо от предвидената глоба или имуществена санкция, принудителната административна мярка "Запечатване на обект" НЕ СЕ прилага на проверявано лице, за което за първи път се установява, че не издава касова бележка, при условие, че за управление на продажбите в търговския си обект то е избрало и използва само софтуер, включен в публичния електронен списък на СУПТО, поддържан от НАП.