Таксите в задължителните предучилищни групи в детските градини и училищата ще бъдат намалени. Това предвижда промяна на наредбата в  Община Пловдив, която ще бъде гласувана в местния парламент.  Децата в трета и четвърта група вече ще заплащат по 36, вместо 48 лева, което е намаление с 12%.

В мотивите е записано, че съгласно новото допълнение в Закона за предучилищното и училищното образование, държавата подпомага заплащането на такси, дължими от родителите за дейностите по хранене на децата в задължителното предучилищно образование.  През 2021 г. на общините се предоставят по 174 лв. за всяко дете в задължителна предучилищна възраст, записано в целодневна или полудневна форма на организация в детска градина или училище.

В отдел „Образование и бизнес развитие“ е бил направен анализ на данните за броя на децата в градините, както и тези, които ползват намаления на таксите.  

На база на направените анализи  е изготвено предложението за промяна на наредбата.

1279 деца общо, което е 24,2 % от всички деца в подготвителните групи в детските градини, няма да заплащат такса.  Те са на база на социални критерии, които са спуснати от Министерството на образованието.

За всички останали деца от подготвителните групи изчисленията показват, че таксите могат да бъдат намалени с 12 лв. месечно. Така предложението е таксата за тези деца да бъде намалена от 48лв. на 36 лв. месечно, пропорционално на посещенията на децата.