Регионалната инспекция по околната среда и водите състави две наказателни постановления срещу фирмата за почистващи препарати „САРС 12“. Наложената им глоба е в общ размер от 20 000лв., научи TrafficNews.

Постановленията, издадени в края на септември, идват в отговор на пореден отказ на служител на фирмата да допусне контролните органи до обекта на Карловско шосе. Целта им е била да извършат проверка за нерегламентирано изгаряне на отпадъци в завода за препарати.

Солената глоба всъщност е последица на серия от опити на служителите, по всяка вероятност, да прикрият извършването на престъпна нередност. За период от една година - това е поредният път, в който екоинспекторите се опитват да извършат контролна дейност. Това е поредния път, в която охранителите на обекта отказват да им съдействат – нарушение по смисъла на ЗООС (Закон за опазване на околната среда).

Припомняме, че до усилена работа на институциите по казуса се стигна след серия от материали, в които медията ни изнесе факти, уличаващи фирмата в незаконно изгаряне на отпадъци.

Повече за екологичния проблем, който обектът създава за жителите в кв. "Гаганица", хитрините на собственика и борбата на институциите – можете да видите в серията от материали, посветени на темата:

Образуваха досъдебно производство срещу завода "САРС", разследват престъпно замърсяване в ПловдивЗаради проверките в базата на фирмата престанаха да горят боклуци

Връх на наглостта: Коминът на "САРС 12" продължава да обгазява Пловдив, въпреки проверките на институциитеРИОСВ вече са сезирани

След публикация на TrafficNews: РИОСВ подхвана завода „Сарс 12", инспекторите не били допуснати до сградатаНа нарушителите е връчена покана за АУАН, но местните жители алармират за по-сериозни проверки и санкции

TrafficNews благодари на всички инструкции и контролни органи, ангажирани в битката за по-чист Пловдив.