Прокуратурата в Пловдив образува досъдебно производство по казуса на фирмата "САРС 12" ООД, научи TrafficNews. Заводът за препарати и консумативи попадна в полезрението на медията ни още миналата година, след като в базата им на Карловско шосе се изгаряха нерегламентирано отпадъци.  

До разследване от магистратите се стигна след серия от материали, в които изнесохме факти за нарушенията на „САРС 12“. Впоследствие бяха образувани две преписки, които разследват престъпление по член 352 ал.1. от Наказателния кодекс: 

Който замърсява или допуска да се замърсят почвата, въздухът, водни басейни, ….. и с това ги направи опасни за хора.

Буквата на закона предвижда за това престъпление лишаване от свобода от една до пет години и глоба от пет хиляди до тридесет хиляди лева.

По образуваното досъдебно производство вече са дадени указания от наблюдаващия прокурор по делото. Освен да се разпитват свидетели, установени в хода на преписката, ще бъдат изискани и приложени всички констативни протоколи на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ и всички документи, касаещи евентуално образувани административни производства. След събиране на материалите да бъде докладвано за допълнителна преценка от страна на прокурорите. 

На този етап магистратите не дават повече подробности, предвид все още продължаващата проверка.

Проверка на TrafficNews показва, че откакто стартираха засилените проверки на институциите в завода все по-рядко се изгарят отпадъци. Живеещи в района разказват пред медията ни, че от няколко месеца (б.а. откакто Районна прокуратура-Пловдив се зае с казуса) има затишие. По техни думи това ще бъде само временно и изгарянето на отпадъци ще продължи, докато няма сериозна намеса на разследващите органи и компетентни институции.

В непосредствена близост до един от имотите на фирмата, намиращ се на адрес "Васил Левски" 168, обаче откриваме солидно количесто натрупани сажди, за които можем да предположим, че са отделни след горенето на боклуци от завода.

Какво ще покаже разследването на прокурорите и ще има ли наказани за десетките нарушение, в който здравето на пловдивчани е било потърпевшо – TrafficNews ще продължи да следи!

Защо проблемът достигна до магистратите можете да прочетете тук:

Прокуратурата разследва пловдивския завод "САРС", затвор и солидна глоба грозят шефаПървата проверка на Районната прокуратура приключи, възложена е втора

Връх на наглостта: Коминът на "САРС 12" продължава да обгазява Пловдив, въпреки проверките на институциитеРИОСВ вече са сезирани

След публикация на TrafficNews: РИОСВ подхвана завода „Сарс 12", инспекторите не били допуснати до сградатаНа нарушителите е връчена покана за АУАН, но местните жители алармират за по-сериозни проверки и санкции