Регионалната инспекция по околната среда и водите подхвана за пореден път фирмата „Сарс 12“ ООД, чийто комин обгазява и затрупва със сажди и дунапренени гъби цял пловдивски квартал. Припомняме, че през изминалите месеци десетки граждани от кв. Гаганица, били принудени да живеят в мизерия, заради завода, който по ирония на съдбата произвежда домакински препарати и пособия за почистване.

TrafficNews вече ви разказа за екологичния проблем, пред който пловдивчаните са изправени, както и за хитрините, които собственикът на обекта прилага, за да се освободи от отговорност.

Комин затрупа със сажди и боклуци пловдивски квартал, фирмата отрича да има общоРИОСВ-Пловдив преди две години е глобявала завода за нерегламентирано изгаряне на отпадъци

След като стана ясно, че коминът работи само през почивните дни, когато вероятността за проверяващи контролни органи е по-малка, TrafficNews сигнализира РИОСВ. От Инспекцията посетили завода именно в събота, за да „спипат на местопрестъплението“ нарушителите.

Във връзка с извършена проверка по сигнала на „Сарс 12“ ООД е изпратена покана за съставяне на акт за установяване на административно нарушение поради неоказано съдействие и недопускане в обекта“, посочиха от РИОСВ.

От структурата разказаха пред наш репортер, че когато инспекторите посетили обекта, те били отпратени, без да им се оказва съдействие за изпълнение на проверка.

Те обаче не констатирали коминът да работи. Същото разказват пред TrafficNews местни жители, според които в съоръжението не се изгарят отпадъци след репортажа ни. Поради горчивия си опит от идентична ситуация преди две години обаче, жителите са притеснени, че това отново ще се случи.

По всяка вероятност спряха да горят, защото все още са предпазливи. Знаят, че сега може да идват на проверки, но ще мине време и пак ще започнат. Глобата не е решение. Този комин е незаконен и опасен, има пробита дупка, през която се горят отпадъците. Коминът няма гръмоотвод, няма свелинна сигнализация, дума да не става за филтри. Цялата му конструкция е нарушена“, споделят местни граждани.

Според тях е крайно време институциите да се задействат, извършвайки проверка за безопасността на комина, който се намира в непосредствена близост до жилищни сгради и създава риск за безопасността им.

По тази причина TrafficNews ще съотнесе сиглана на гражданите до отговорните институции. 

Очаквайте подробности!