Община Пловдив пусна обществена поръчка за проект и авторски надзор за публичните зони на Тютюневия град. Бъдещият проектант ще разполага с 50 000 лева без ДДС, за даде конкретни решения за визията на градската зона, ключова за Европейска столица на културата. Той ще трябва да се съобрази изцяло с техническото задание, което е подготвила Община Пловдив. Оттам са изпратили до НИНКН няколко варианта как трябва да изглежда Тютюневият град. Все още от института по паметниците няма становище кой вариант е най-подходящ. От градската администрация се надяват до избора на проектант, вече да има яснота кой вариант е предпочитан от министъра на културата.

В техническото задание, внесено в Националния институт за недвижимо културно наследство, районът е разделен на зони. Първата обхваща ул. „Иван Вазов”, която е с натоварен трафик, както от коли, така и от пешеходци. За нея се предвижда по време на ремонтните дейности чинарите да бъдат оградени с пейки, а сградите – паметници на културата, да имат табели с информация за историята им. Предвижда се ново осветление с масивни 9-метрови стълбове и допълнителни осветители на по-ниско ниво за пешеходците.

Общината е разработила два варианта за оформянето на улицата и тротоарите.

Вариант 1 предвижда обединяване на нивата на улицата и повдигане на уличното платно с предвидените за това наклони за отводняване. Предвижда се подмяна на нова паважна настилка по тротоарите.

В предложения в НИНКН Вариант 2 се предвижда запазване на съществуващите нива на тротоарите и уличното платно. Паважната настилка на улицата се пренарежда след изграждането и подмяната на техническата инфраструктура, гранитните бордюри се запазват, а настилката по тротоарите се подменя с бетонови вибропресовани плочки с големина и шарки,  хармонизиращи с визията на целия ансамбъл от сгради и улица.

Тротоарите  се оформят по стандартния начин, при спазване на установените правила и нормативи и се предвиждат участъци от тротоара, които изискват скосяване и осигуряване на достъпност за пешеходци – при кръстовищата и за автомобили – при подходите към паркингите и гаражите. Платно за движение 2х6 м и тротоари 2х6 м.

Зона 2 обхваща участъка от  ул.“Г. М. Димитров“, ул. “Одрин“, ул. “Кирил Христов“, ул. “Екзарх Йосиф“ и ул. “Капитан Андреев“ и представлява сърцето на Тютюневия град.

Проекто-предложението за този участък  е благоустрояването да се извърши с идеята да се превърне в пешеходно пространство, тъй като зоната не е с натоварено движение. За целта е необходимо повдигане на уличните платна на ниво тротоари. Настилката от сиенитни павета, след изравняването на нивата по цялата площ на интервенция, би хармонизирала визията и естетиката на квартала в тази зона. Нивелирането на гранитните бордюри ще даде възможност за поставяне на щлицово –линейно отводняване. От зададените улици за проектиране единствено ул. “Екзарх Йосиф“ е със специфични правоъгълни павета по пътното платно, които след демонтаж, поставяне на подземната инфраструктура и повдигане на нивото, отново ще се възстановят, като пътна настилка на улицата, за останалите улици ще бъдат използвани квадратните сиенитни пловдивски павета.

Цел на настоящото задание за проектиране е подобряването на пътната инфраструктура в квартала, която ще даде тласък за провеждането на събития, целящи съживяването на квартала. Идеята на общината е уличните пространства в Тютюневия град да се пригодят тези за изкуство и култура.