Община Пловдив е спечелила две дела по спора за спортен комплекс „Векта”, научи TrafficNews.bg. Сагата със спортната база е от години, като на няколко пъти в челен сблъсък влизаха собственикът на футболния клуб Петър Никленов и зам.-кметът Димитър Кацарски.

На входа на игрищата имаше редица акции на градските власти, които се опитваха да изземат имота от клуба с полиция. Имаше и кратък период, в който Общината стопанисваше игрищата.  Никленов обаче си върна базите, а след това ги контрираше, че  те не го могат да влязат във владение при положение, че има висящо дело за делба.  

За терена от 82 декара имаше две висящи дела. Първото претърпя няколко обрата. То бе заведено от спортния клуб, който смяташе, че Община Пловдив неправилно е прекратило договора за игрищата. Мотивите на  градската управа да прекрати договора с предприемача, бе  заради изтеклата концесия на плувен комплекс "Нептун", а стадионът попадаше в нейния обхват.

Според Никленов обаче в договора е записано, че ако са изпълнени всички инвестиции, заложени в договора, той може да се продължи за още 10 години. Първото дело бе спечелено от общинските юристи, но след това Окръжният съд върна игрищата на ФК „Векта”. С решение от 29 май Върховният касационен съд обаче магистратите отмениха решението на предходната инстанция като незаконосъобразно. ВКС е решил, че от Община Пловдив са били в правото си да прекратят договора и да влязат във владение на имота.

В същото време от ФК „Векта” са атакували и заповедта на кмета от 24.11.2017 година, с която от Община Пловдив са поискали да се изземе спорния имот. От Административния съд са отхвърлили жалбата на сдружението и са потвърдили, че градските власти действат според закона. Второто решение може да се обжалва в двуседмичен срок.

От Община Пловдив коментираха, че имат пълното основание вече да си изземат имота. Все още няма конкретна дата, кога ще се случи това, но се очаква скоро да бъде взето решение. Управата е категорична, че децата ще могат да ползват игрищата и да провеждат своите тренировки.  

През 2016 година имаше кратък период, в който двете страни бяха близо да това да се споразумеят. Игрищата бяха предложени на спортния клуб, който трябваше да подпише договор с градските власти за отдаване под наем. Цените за ползване щяха да бъдат по 0,5 лева на квадрат. Този договор обаче така и не бе подписан, а съдебните саги продължиха.