Работилница за разработване на регионална иновативна визия по проект i2i EIT HEI Initiative организира на 30-ти септември в Медицински университет – Пловдив. Събитието ще се проведе в хибриден вариант – присъствено в 9-а аудитория на Аудиторния комплекс на висшето училище и онлайн в платформата Zoom след предварителна регистрация на следния линк: 

https://zoom.us/meeting/register/tJIqc-yoqzIpE9WCCKjm-fSRPh0U3TW4BjXS

В първата част от програмата е предвидена кръгла маса, която събира на едно място интердисциплинарни представители на академичната общност, частния сектор и предприемаческата екосистема, възпитаници, членове на преподавателския състав на Медицинския университет – Пловдив, неправителствени организации и стартиращи фирми, за да се стимулира споделянето на знания и набелязването на съществуващите значими проблеми в регионалната предприемаческата екосистема. 

Във втората част от програмата на събитието ще се проведе уъркшоп под мотото „Иновационен ден застуденти“. Поканени са възпитаници на висши училища от Пловдив и региона, на които организаторите ще поставят задача да се справят с конкретно предизвикателство като формират предприемачески екипи – мултидисциплинарни екипи с допълващи се компетенции от участващитестуденти. Сформираните групи ще трябва да генерират иновативни идеи, които да им помогнат да се справят с поставеното предизвикателство. Ментори на младите хора ще бъдат представителите на академичната сфера и бизнеса. В края на иновационния ден студентите ще представят своите работещи иновативни решения. 

Медицински университет – Пловдив организира работилницата в партньорство с фондация „Джуниър Ачийвмънт България“, чиято мисия е да вдъхновява и образова младите хора в сферата на свободното предприемачество, бизнеса и икономиката; The Edge, спиноф - компания, създадена на базата на използването на научни резултати от публичния изследователски сектор, работеща за преодоляване на пропастта между иновативните академични изследвания и тяхната комерсиализация в световен мащаб, и GIS-Transfer, компания, осъществяваща трансфер на научни резултати и технологии, разработени от научно-изследователски колективи, лаборатории, институти и университети.

Изводите и резултатите ще помогнат да се изготви анализ, акцентиращ върху основните препятствия за развитие на иновациите на национално ниво. След това направените констатации ще бъдат включени в Международния форум за разработване на иновативна визия, i2i EIT HEI Initiative, за да се постигне общо разбиране на предизвикателствата, пред които са изправени висшите училища в цяла Европа, и за подобряване на взаимодействието между изследователи, преподаватели и индустрия.

Събитието е с начален час 9:30 и ще продължи до 14:30 ч. на 30 септември в 9-а Аудитория на Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив. Желаещите да се включат онлайн трябва да се регистрират предварително на следния линк: https://zoom.us/meeting/register/tJIqc-yoqzIpE9WCCKjm-fSRPh0U3TW4BjXS

Проект i2i EIT HEI Initiative обединява пет висши образователни институции: Медицинския университет – Пловдив, Националния университет на Ирландия, Голуей, Университет Коменски, Братислава, Словакия, Университета на Тесалия, Гърция, и Университетът на Страната на баските, Лейоа, Испания), три посреднически организации: Фондация „ГИС-Трансфер Център“, WestBIC - Центъра за бизнес и иновации и „Иновационен район на град Голуей“,  и осем асоциирани партньори от три държави – Белгия, Ирландия и Испания, в пет предприемачески екосистеми. Представителят на Белгия е European business and innovation centre network. Партньорите от Ирландия са Western Development Commission, IBEC, HBAN, SCUUL Enterprise CLG и Galway Chamber of Commerce, а от Испания –  EusKampus Fundazioa и Tecnalia Ventures.

ПРОГРАМА

Част I Официална част със заинтересовани страни от екосистемата

9:30 – 10:00              Официално откриване и регистрация

                                  Откриване от проф. Благой Маринов и проф. Димитрова (представяне на целите на проекта)

10:00 – 11:00         Кръгла маса, модератор Милена Стойчева

                                 (Запознаване с платформата heinnovate.com)

УЧАСТНИЦИ:

Иван Маджаров, председател на БЛС

Росен Димитров, Nretia

Тодор Милов, Novartis Bulgaria

Павел Панайотов, Roche Bulgaria

Иво Русев, Telelink

Никола Апостолов, Tiger Technologies

Васил Караиванов - председател на Управителния съвет на София ТехПарк

Искрен Кръстев - предприемач и инвеститор, програмен съветник, съдия на национални и глобални конкурси на EIT Climate-KIC Accelerator     

Проф. Георги Тодоров, - декан, Факултет по индустриални технологии - „Технически унивеситет – София“

Проф. Владислав Попов, заместник-ректор  „Аграрен университет – Пловдив“

Програмен комитет на „Хоризонт Европа“

Маряна Хамънова, CEO - Cleantech, България

Д-р Ал. Симидчиев, Почетен член на „Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването“

Янчо Маджаров, ELAB start-up 

11:00 – 11:30         Кафе пауза

Част II                   Иновационен ден за студенти

11:30 – 11:45          Представяне на конкретни предизвикателства

11:45 – 12:00         Формиране на предприемачески екипи (мултидисциплинарни екипи допълващи се компетенции от участващите студенти)

12:00 – 12:30         Дизайн мислене за иновации

12:30 – 13:30          Генериране на идеи и работа по предизвикателствата с ментори (от академия и бизнес) 

13:30 – 14:00          Представяне на иновативни решения от екипите

14:00 – 14:15         Представяне на платформата www.hivebrite.com – Веселина     Добрева       

14:15 – 14:30        Закриване