Кметът Здравко Димитров и неговият екип не са се отказали от намерението да изтеглят многомилионен заем, с който да финансират големи инфраструктурни обекти. Предложението няколко пъти бе входирано и изтегляно от дневния ред на сесиите на Общинския съвет. Последният път Зико се аргументира с факта, че искат да вкарат повече проекти в кредитната линия, която да бъде на по-голяма стойност.

Кметът прие и критиките, че досега в Общинския съвет никой не е видял какви са проектите,които възнамерява да финансира Община Пловдив през заема. Презентацията вече е готова, като тя ще бъде изпратена на бащиците на града. В нея подробно са представени три от проектите, за които ще се търси заем – „Модър-Царевец”, „Даме Груев” и пробивът под Водната палата.

Паралелно с това в сайта на Общината отново са качили намеренията за провеждането на конкурс за избор на финансова институция, която да даде икономически най-изгодната оферта за кредит.

В него мога да участват всички финансови и кредитни институции, които имат лиценз за съответната дейност.  Критериите за оценяването и класирането на офертите а публикувани в сайта на Община Пловдив,  като офертите трябва да се подават в срок до 10 дни след обявлението за стойността и конкурса за заема.

Пловдив вече одобри тегленето на един заем от 30 млн. лева от кредитната линия до 120 млн. лева, одобрена от местния парламент. Тя е за съфинансиране на Водния цикъл, като включва собственото участие и дейности, които не са включени в проекта.

Освен трите обекта, които са презентирани, идеята на градските власти е в кредита да бъде включена и реконструкцията на кино „Космос”, която ще е за над 5 млн. лева. Друг приоритетен обект е новият мост над Марица, който е за над 30 млн. лева.

Ако бъде изтеглен заемът бюджетните средства за „Модър-Царевец” и „Даме Груев” ще бъдат пренасочени за други важни обекти като ремонта на ул. „Хаджи Димитър”, „Царевец” и други.

Пловдив готов да реализира проекти за 400 млн. лева, Зико слага още обекти в кредитната линияЩе се направи широк дебат за проектите, които ще се финансират през банковия заем, каза кметът