Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев съобщи, че е възложил на ръководството на „Български пощи“ да предложи варианти за ръст на работните заплати. „Стойността на ваучерите за храна на служителите на „Български пощи“ ЕАД може да бъде увеличена от 60 лв. на 100 лв.“, заяви той на среща днес с представители на Синдикална федерация „Съобщения“ към Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и на ръководството на конфедерацията, информираха от пресцентъра на Министерството на транспорта и съобщенията.

Вицепремиерът Алексиев посочи, че ще бъдат водени разговори с Българската банка за развитие и с Министерството на финансите. Целта е да бъдат преструктурирани натрупаните задължения от 72 млн. лв. на пощенския оператор, така че да отпадне плащането на 8 млн. лв. лихви годишно.

„Български пощи“ имат спешна нужда от стабилизиране и преструктуриране, от технологично подновяване и подобряване на условията на труд. В същото време, със синдикатите, които смятаме за партньори, трябва да обмислим вариантите така, че да не допуснем изпадане в несъстоятелност на дружеството“, каза вицепремиерът Алексиев.

Участниците в срещата се договориха обсъждането на исканията на синдикатите да продължи през следващата седмица.

По-рано днес представители на синдикалната федерация разговаряха със заместник-министър Красимир Папукчийски и представители на Съвета на директорите. Той подчерта, че основна задача е създаването на оздравителен план на дружеството, който да доведе до стабилизиране и разширяване на обхвата на услугите, което да промени пазарния дял. Красимир Папукчийски заяви, че ще бъдат запазени работните места. Той покани представителите на синдикатите да участват в подготовката на програмата.

Служителите на „Български пощи“ ЕАД настояват за 25% увеличение на заплатите и допълнителни ваучери за храна в размер на 40 лева към досегашните 60 лева. Това съобщи по-рано днес за БТА Пламен Дончев, председател на Федерация „Съобщения“ към КТ „Подкрепа“. Преди няколко дни от КНСБ съобщиха, че федерацията на съобщенията започва процедура за стартиране на ефективни стачни действия в „Български пощи“.