Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“ е първият в града под тепетата, които избра свой Омбудсман. Това е доц. д-р Христо Паунов – той също така е ръководител на Магистърската програма „Публична администрация“, която е към Юридическия факултет.

Доц. д-р Христо Паунов разказа пред GlasNews.bg какви са предимствата да се придобие диплома за магистър по публична администрация в професионално направление „Администрация и управление“, но от Юридическия факултет.

- Доц. Паунов, какви са предимствата на магистърската програма „Публична администрация“ в Юридическия факултет?

- Програмата е адресирана към дипломирани бакалаври и магистри от всички специалности. Без да ги изброявам изчерпателно -  това означава хора, които са инженери, лекари, икономисти, юристи, педагози и филолози, особено тези, които се подготвят за ръководни кадри, и т.н. Тя дава допълнителна квалификация, захранва със знания от управленските и правните науки, както и от икономиката. Подготвя за работа и кариера в публичната служба. Формира пространство на осведоменост и умения в широк обхват за това как се вземат управленските решения в съответствие със закона и как се участва в тяхната реализация. С други думи – пътека за професионално и кариерно развитие в служби и агенции на всички нива, включително специализираните администрации – полицейска, военна, данъчна, митническа, здравеопазване и др., в международни организации и институции на ЕС, ръководни и експертни длъжности в икономиката, мениджъри и консултанти по проекти и др.

- Кои са основните академични курсове в програмата?

- Основни академични курсове са: Конституционни основи на държавното управление; Управление на публичната и частната собственост; Основи на публичната администрация; Административно право и процес;  Държавна служба и държавни служители; Управление на обществените поръчки; Противодействие на корупционни практики; Управление на човешките ресурси; Основи на управлението; Прилагане на правото на Европейския съюз от българската администрация и т.н. Освен това бъдещите студенти, които вече се записват в програмата, ще учат и дисциплината „Управление на публичните финанси“, тъй като обществото е все по-чувствително на тема как се изразходват държавните средства, които основно се формират от данъците. Целта е по този начин да подготвим кадри, които наистина разумно и правилно да управляват средствата, които се генерират в обществения всекидневен оборот. На изключителен интерес се радва и сравнително новата, не само за Пловдив, но и за цялата страна дисциплина „Електронно управление”, която се преподава от един от водещите експерти в България. Задължителна учебна дисциплина при нас е и „Управление на проекти“, която е изцяло практически насочена и изключително полезна за нашите студенти.

- Какви са промените през новата академична година, които имат отношение към магистърската програма по публична администрация?

- В момента таксата за магистърската програма „Публична адимистрация“ е много привлекателна – малко под 400 лева за семестър. Считам, че и това е един допълнителен стимул за хората да могат да се запишат. Ако направим едно сравнение с предишните години, тогава таксите бяха 800 лева. Разбира се това по никакъв начин няма да промени облика на обучение в юридическата „Публична администрация“,  която е общо 3 семестъра. Лекциите са в събота и неделя. Имаме възможност да провеждаме обучение по хибриден модел – присъствено или в електронна среда. Това дава допълнителни възможности за подготовка на студентите, който са активно ангажирани или не живеят в гр. Пловдив. Смея да твърда, че магистърската програма по публична администрация е престижна и дава възможност за професионално и кариерно развитие. На интернет страницата на Юридическия факултет има подробна информация за всички, които се интересуват от програмата.