Общинските съветници гласуваха с пълно мнозинство от 43 гласа позволението на управителя на КОЦ – Пловдив д-р Пламен Фотев да проведе процедура за закупуването на нов линеен ускорител. С решението той може да проведе преговори с фонд Джесика и банка ДСК за отпускането на 5 млн. лева зае за закупуването на оборудването.

Зам.-кметът Анести Тимчев заяви, че Община Пловдив подкрепя всички усилия за развитието и функционирането на лечебното заведение. Той поиска в процедурите да участват всички общински съветници, за да бъдат максимално прозрачни.

Д-р Пламен Фотев обясни, че сегашният линеен ускорител буквално не може да смогне да лекува пациенти. На ден през него минават по 70 души, като на месец това прави 1300 души. Той е закупен през 2015 година и работи от 7:30 до 23 :00 часа всеки ден.  Заявките за ползването му към днешна дата са до 17 декември.

„Имаме нужда от новия линеен ускорител, тъй като сегашният започва да се амортизира и да не изпаднем в ситуация, при която да връщаме пациенти. Изискването е за всяко лъчелечение да има по два линейни ускорителя – един за рутинните дейности,  а другият за високоспециализираните операции, като новият ще има такива възможности за радиохирургия”, обясни Фотев.