Кметът Костадин Димитров и областният управител Илия Зюмбилев лобират агенция „Пътна инфраструктура” да включи за финансиране новия лъч на Околовръстното на Пловдив в Бюджет 2024.

„Околовръстното шосе е основен мои приоритет, но знаете, че не е в компетенциите на Община Пловдив. Следим с областния управител ситуацията там, надявам се да имаме финансиране за първия етап от 42 млн. лева, като следим и проектирането на другите три отсечки”, каза кметът Костадин Димитров.

За връзката между Асеновградско шосе и Скобелева майка има избран изпълнител от повече от година. Въпреки това дейностите не могат да започнат. Причината бе, че е необходимо препроектиране на трасето заради новите жп линии на НКЖИ, които се изграждат през пътен възел „Пловдив”.

АПИ пусна още една поръчка за Югоизточния обход на Пловдив, но стартът пак може да се забавиНЖКИ и Пътната агенция имат нови неразбирателства относно проекта

От АПИ бяха поели ангажимент да изчистят неточностите до края на годината, а през 2024 година да стартира строителството. Цената на новия лъч е 42 млн. лева с ДДС, а фирмата изпълнител е „Трейс груп холд”.

Междувременно от АПИ включиха единият от етапите за разширяване на Околовръстното в Плана за възстановяване и устойчивост – от АМ „Тракия” до кръговото на пътен възел „Царацово”. Участъкът е от 4 км, като той трябва да бъде разширен е с индикативен бюджет от 66 млн. лева, като 60 млн. лева от тях трябва да са от европейската програма.  От сумата 15 млн. лева са за дейности на територията на Община Пловдив, а останалите в обхвата на Община „Марица”. Все още  обаче техническият проект не е одобрен, но е по-напреднала фаза отколкото другите два проекта.

АПИ търсят още 195 млн. лева за втория участък, който е около Царацовския надлез. Там ще се изгради кръстовище на две нива, като трябва да се направи и ново мостово съоръжение над река Марица.

Индикативни стойности и готов проект за най-голямата част от трасето от Пазарджишко до Асеновградско шосе все още няма. Очаква се проектът да бъде обявен от национално значение, като бъдат осигурени средства в бюджета за 2024 година.

С 60 млн. лева от Европа АПИ разширява първата част на Околовръстното на ПловдивОбявяват обходния път за проект от национално значение, търсят още финансиране за другите два части