Калоферци влязоха във водите на Тунджа минути преди 8 часа и извиха традиционното мъжко хоро под съпровода на песента „Залюбила е Василка”. В Калофер тази година се навършват 50 години от първото влизане в река Тунджа. Най-малкият участник тази година е Теодор - на година и половина, като той хвана и кръста.

Един от най-дълго участващите калоферци е 60-годишен мъж, който ще влезе в реката за 48-и път. 

Хиляди хора са се събрали тази сутрин в Калофер, улиците около реката са препълнени от хора от цяла България, като според местни има много повече посетители от изминалите години. Тази година и градусите са благоприятни за изпълнението на обичая, а всички места за настаняване в града са били заети още от август.

Във водите на Тунджа тази година влизат и десет души от Цалапица, който са заедно с кмета на селото. Те изчакаха търпеливо първо в реката да влязат калоферци и след това се включиха и те.

„Това е един български празник, не само местен и хора от цяла България трябва да дойдат, за да се докоснат до тази традиция”, заяви кметът на Цалапица.

Възгласи "Да живее България" огласиха балканския град, калоферци изпълниха и "Майце си" на Христо Ботев.

В последните години стотици идват в града на Христо Ботев, за да се докоснат до традицията. По обяд гостите на Калофер могат да присъстват и на отбелязването на годишнината от рождението на Христо Ботев. На честването ще присъства вицепрезидентът на България Илияна Йотова.