24-ти ноември бе белязан основно от едно - усилени разговори за новите мерки за локдаун, предложени от министъра на здравеопазването. 

Докато хората чакаха с надежда случаите да намалеят, те не просто не спадат, а запазват устойчиви нива. Случаите на коронавируса за последното денонощите в България са 3146, при направените 7244 PCR тестове - или близо 43.4% от тестваните са заразени с COVID-19.

3146 новите случаи на коронавирус - 43.4% от тестваните, починалите 189В Пловдивско новите случаи са 361

Страховитият проблем обаче е все по-голямото увеличение на смъртните случаи у нас, които изстреляха страната на световното първо място по смъртност за 23 ноември. 

България е на първо място по смъртност в света при COVID-19Данните са за 23 ноември

Девет души са починали с COVID-19 в пловдивски болници, съобщиха от Областния кризисен щаб.Новите случаи на COVID-19 в Пловдив и областта са 361. Регистрираните в Националната информационна система са  общо 11402.  Под карантина са 4911 лица. На домашно лечение  са 6240 лица. Оздравели към днешна дата  са 5323 души от областта, като за изминалото денонощие са 131.

9 души починаха с COVID-19 в болници в Пловдив, карантинират 4 групи в детски градини361 са новите случаи в областта, 131 души са оздравели

Вече се усеща осезаемата паника от предложените мерки за нов локдаун. Как ще се отрази това затваряне на държавата на психичното ни здраве и по какъв начин можем да се съхраним – Репортерът на TrafficNews Добринка Димова разговаря с психиатъра д-р Веселин Герев. 

Д-р Герев: Затварянето на държавата ще нагнети напрежението, може да се стигне и до гражданско неподчинениеОнлайн обучението е вредно за децата, защото нямат смяна на активностите, казва специалистът

Според професора по психиатрия в МУ - Пловдив д-р Дроздстой Стоянов изключително трудно да се запази оптималното функциониране на индивида в това, което започнахме да наричаме "новото нормално" и което, разбира се, е ненормално от психологическа гледна точка. Какъв е балансът и как да не се насажда страх, вижте тук:

Акад. Стоянов: Страхът, който се насажда има неизмерими последици, особено при децатаАко моделът, в който живеем се задържи повече от 12 месеца, връщането към норманоста щебъде трудно, достепен невъзможно

За съжаление денят е белязан от една голяма загуба не само за Пловдив, но и за цяла България. Рано тази сутрин внезапно е починал проф. Александър Чирков. Негов близък приятел е отишъл в хотела малко след полунощ, тъй като Чирков не му вдигал телефона, и го намерил паднал на земята. 

Почина проф. Александър ЧирковПрочутият хирург е издъхнал във Варна тази сутрин

Новината за смъртта му бе посрещната с много тъга от всички. Особено осезаема ще е загубата му в пловдивската болница "Св. Мина". "Проф. Чирков бе в добро здраве. Преди две седмици прегледа 30 човека при нас. Имаме записани пациенти до януари", заяви пред TrafficNews управителят на МБАЛ "Свети Мина" проф. д-р Петър Петров. Лично своите съболезнования изказа и Бойко Борисов, кметът Здравко Димитров изпрати съболезнователен адрес до семейството и близките.

Шефът на МБАЛ „Св. Мина”: Проф. Чирков бе в добро здраве, прегледа 30 човекаПроф. Петър Петров се надява новината за смъртта на световноизвестния кардиолог да е фалшива

Друга неприятна новина сполетя пловдивчани. Т. нар. реверанс от 10 минути безплатен престой на паркомясто в обхвата на Синя зона изрично ще бъде премахнато.  Новата наредба за престоя и паркирането, която е качена на сайта на Община Пловдив, предвижда да има но член, който гласи:

Без безплатна Синя зона в Пловдив за първите 10 минути – ще се плаща веднага след паркиранеПроменят наредбата за платеното паркиране, удължават работното време и обхвата

 

Денят бе белязан и от множество искания на бизнеса да не се приемат предложените мерки за локдаун. Соня Желязкова от TrafficNews се свърза с ресторантьори, собственици на заведения и търговски обекти в Пловдив, за да чуе техния глас. Вижте гледните им точки, опасения и позиция по темата:

Собствениците на заведения: Държавата ни хвърля на кучетата и оставя всеки да се спасява както можеПодкрепят ли ресторантьори и собственици на търговски обекти новите противоепидемични мерки?

И българският спорт излезе с отворено писмо до властта, в което настоява готвените локдаун мерки срещу коронавируса, да не се приемат. Според федерациите локдаунът на спорта може да има изключително тежки последствия - върху спортисти, върху всички българи, които гледат спорт и това им носи позитивна емоция, както и върху подготовката на спортистите, особено с оглед олимпиадите в Токио и Пекин. 

И спорта скочи срещу локдауна: Не ни блокирайте, хората имат нужда от спорт!Всички федерации излязоха с отворено писмо срещу готвените мерки срещу COVID-19

Доц. Мангъров също се обяви против предложените мерки. В разговор с репортера на TrafficNews Добринка Димова, той бе категоричен, че те ще доведат само до минимално намаляване на случаите, а в момента, в който се преустановят, всичко ще започне отначало. И цялата агония ще продължи. Какво мисли още доц. Мандъров за предложенията:

Доц. Мангъров пред TrafficNews: Нови мерки са безсмислени, трябва доболничната помощ да се включи пълноценно в борбата с COVID-19Разликата между вирусна и бактериална пневмония е като между компот и компютър, казва специалистът

Има и такива, които не признават и наложените до момента мерки в България и на много места в света. Станал известен с пореден скандал - арест в софийското метро заради неносене на маска, бившият зам.-кмет на Пловдив в мандата на Славчо Атанасов – Александър Долев подписа декларация, с която отказва да бъде хоспитализиран в случай, че се разболее от коронавирус. 

Арестуваният бивш зам.-кмет на Пловдив подписа декларация, че отказва да бъде хоспитализиранАлександър Долев категорично заяви, че дори да се зарази с вируса, няма да влезе в болница

На съвсем друго мнение обаче е кметът на Пловдив Здравко Димитров, който продължава да се лекува вече 20 дни от коронавирус. Той подкрепи предложените строги мерки и бе категоричен, че ако това не се случи, всичко това ще продължи много по-дълго. Ето защо подкрепя мерките Зико: 

Зико: Подкрепям мерките, предложни от министъра - здравната ни система е на ръбаОбщина Пловдив чака гласуването на държавния бюджет за възстановяването на Белодробна болница

Междувременно започна проверка в УМБАЛ-Пловдив след смъртта на 70-годишния Йордан Недев от Стамболийски. Както съобщихме, близки на мъжа разказват, че той е бил върнат от лечебното заведение, въпреки че е била необходима хоспитализация. На следващия ден мъжът е починал. 

Започва проверка в Окръжна болница в Пловдив след смъртта на 70-годишен мъжБолницата призовава да не се правят заключения преди да се изяснят обстоятелствата

Правосъдната система обаче не е в почивка. Съдът в Пловдив остави в ареста обвинения в двойно убийство Йордан Таков и остави  без уважение искането му промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека и го остави в ареста.

Съдът поряза двойния убиец от Пловдив Йордан ТаковМъжът поиска по-лека мярка, не получи такава

21-годишната Красимира Куковска от село Бегово е убита умишлено и по особено жесток начин. Това сочат новите доказателства срещу 20-годишния Любомир, научи TrafficNews. Случаят с убийството в Бегово вече е прехвърлен на компетенцията на Окръжна прокуратура.

Нови обвинения за Любомир, обвинен в убийството на Красимира край Пловдив! Действал умишлено и жестокоСлучаят е прехвърлен на компетенцията на Окръжна прокуратура

Днес Милко Гълъбов се изправи за пръв път пред съда за смъртта на баща си. Случаят звучи като изкаран от книга на ужасите. Бащата Славчо Гълъбов умира в адски мъки, тормозен и изоставен от единствения си син. През юли тази година 87-годишният получил тежък инсулт. След лечението му в болница бил изписан в дома си в селото, но бил тежко физическо състояние. и трябвало някой да се грижи за него. Наркозависимият му син го остава буквално да умре от глад и жажда, подробности за ужаса вижте тук:

Жестокост край Пловдив! Наркозависим остави с месеци безпомощния си баща да агонизира до смъртМилчо не давал вода и храна на възрастния мъж, оставял го е да лежи многократно гол на земята

 С разпит на вещо лице, изготвило съдебномедицинските експертизи на обвиняем и пострадал, започна заседанието срещу бившия надзирател Гени Генев и съпругата му Пенка. Те са с повдигнати обвинения в отвличане, побой, заплаха с нож и съпротива при арест.

Сагата продължава! Жертва ли е семейството, обвинено в отличане на любовница на дъщеря имСпоред експертизите, раните на полицая може да са от нанесения над Генев побой

Депутатите приеха окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. Финансовата рамка за догодина предвижда повече пари за здраве спрямо настоящата. Бюджетът на НЗОК за 2021 г. е 5 милиарда и 341 милиона лева. Първоначалното предложение бе за 5,084 млрд., но между двете четения то претърпя промяна.

Депутатите решиха: Бюджетът на НЗОК за 2021 г. е одобренФинансовата рамка за догодина предвижда повече пари за здраве спрямо настоящата

Превозвачите в Пловдив ще се включат символично в протеста на превозвачите утре. Ето за какво се разбраха с Община Пловдив:

Превозвачите в Пловдив утре ще стачкуват символично, автобусите ще са по разписаниеЗа това са се договорили с местната администрация

Денят не мина без инцидент. Кола се заби в мантинелите между двете платна на Цариградско шосе. 

Кола отнесе мантинели на Цариградско шосеАвтомобилът е „кацнал" на разделителния остров

Пловдив е обзет и от спортна вълна. От утре до четвъртък женският волейболен шампион Марица (Пловдив) ще бъде домакин на цели шест от мачовете в Група С на Шампионската лига. В зала Колодрума пристигат грандът от Турция ВакъфБанк (Истанбул), френският АСПТТ Мюлуз (Мюлуз) и полският ЛКС Комерскон (Лодз). Това е историческо домакинство не само за Пловдив, но и за целия български волейбол. 

Пловдив приема от днес шест мача от Шампионската лигаСрещите в "Колодрума" ще бъдат без публика

За съжаление женският волейболен шампион на България Марица загуби с 0:3 (17:25, 19:25, 13:25) от френския Мюлуз в първата си среща от група С в Шампионската лига в зала Колодрума.

Марица не успя в първия си мач в Шампионската лига в ПловдивМаричанки загубиха с 0:3 от френския Мюлуз

Най-успешната пловдивска волейболистка Жана Тодорова разказва как започва нейният път в спорта, кои са най-емоционалните ѝ моменти и как успява - вижте повече в интервюто с репортера на TrafficNews Валентин Видолов.

Спортните герои на Пловдив: Жана Тодорова: Искам да се усъвършенствам във всеки един елемент, трябва да бъдеш търпелив в спортаЛиберото на Марица и националния отбор е най-успешната пловдивска волейболистка в последните години

И накрая - за да имаме бъдеще, не бива да забравяме миналото. Запазването и реставрацията на архитектурните ни паметници, които играят ключова роля в културния пейзаж на Пловдив и пазят мъдростта на вековете, е темата, която разнищва Парашкева Иванов. Как могат да бъдат реставрирани сградите -шедьоври и вариантите за финасиране тя обсъжда с кмета на "Централен" Георги Стаменов. 

Кметът на "Централен": Преди да търсим финансиране за къщите - паметници, трябва да уредим собствеността имРазчитаме на програмата за саниране, която ще бъде активнапрез 2021 г, казва Георги Стаменов