Рано тази сутрин внезапно е починал проф. Александър Чирков.

Негов близък приятел е отишъл в хотела малко след полунощ, тъй като Чирков не му вдигал телефона, и го намерил паднал на земята. Поводът да му звъни настойчиво и да се безпокои е, че през деня, когато говорили, му се сторило, че професорът завалва думите. След като няколко пъти не успял да се свърже с него вечерта, отишъл да го види в хотела, в който Чирков живее, съобщава "24 часа"  

"Бог да прости един Велик БЪЛГАРИН!!!! Светла Ви памет, професор Чирков! Днес загубихме бащата на съвременната сърдечно-съдова медицина в България! Днес почитаме и Света Екатерина, явно нищо не е случайно!!!!", написа във Фейсбук и д-р Асен Келчев от Сити Клиник.

Преди няколко месеца проф. Чирков откри кабинет в пловдивската болница МБАЛ „Св. Мина”, където трябваше да дава консултации, преди лечебното заведение да се превърне в COVID болница. Той имаше идеята, която бе прегърната от градските власти, да се създаде кардиологичен център в Пловдив за 50 млн. евро.

Александър Чирков е роден в Лом през 1938 г. Той бе кардиохирургът, извършил първата трансплантация на сърце в България през 1986 г., с която спечели световна популярност и признателност за професионализма си в сферата на сърдечните болести, операции и трансплантациите.

Поклон пред паметта му! 

Проф. Чирков ще консултира всяка първа седмица в Пловдив"И най - бедният и слаб гражданин трябва да бъде доволен от диагностиката и лечението си", смята известният кардиолог