Т. нар. реверанс от 10 минути безплатен престой на паркомясто в обхвата на Синя зона изрично ще бъде премахнато.  Новата наредба за престоя и паркирането, която е качена на сайта на Община Пловдив, предвижда да има но член, който гласи:

„Таксуването се извършва веднага след заемане на място в Синя зона”.

Това означава, че щом заемете мястото си трябва да изпратите есемес или да се таксувате от някои от паркоматите, които се разполагат на все повече места.

Оказва се, че т.нар. реверанс, за който градските власти говориха в последните няколко години, никога не е присъствал черно на бяло в наредбите. Въпреки това бившият кмет Иван Тотев неведнъж е изтъквал, че първите 10 минути са безплатни. Тогава това бе възможно, тъй като на всяка една улица имаше контрольор, който следеше паркираните коли.  Към тях е имало инструкции да дават този безплатен прозорец на хора, които имат работа за кратко .

С премахването на контрольорите и въвеждането на изцяло есемес паркиране и такова от автоматите, на практика вече тези 10 минути няма как да бъдат следени.

Именно заради това в новата наредба е упоменато, че заплащането ще става веднага, за да няма объркване сред хората, обясниха от Община Пловдив.

В наредбата е регламентирано още работното време на Синя зона да се удължи с един час. Платеното паркиране в Пловдив ще важи от 8,30 часа сутринта до 18.30 часа вечерта. Причина за това са множество молби на живущи в Централна градска част, поради невъзможност да паркират пред домовете си след работа.До момента крайният час на зоните с платено паркиране е 17:30

Отново по молба на граждани в обхвата на „Синя зона“ ще бъдат включени и бул. „Марица“ – Юг от ул. „Стефка Николова“ до ул. „Чардафон“, ул. „Ген. Данаил Николаев“, ул. „Мечников“ и ул. „Елиезер Калев“.

Предстои предложенията за новото работно време и обхвата на улиците в Синя зона да бъдат обсъдени в постоянните комисии и гласувани на заседание на Общински съвет – Пловдив.