Пловдивският спорт отново успява да е на много високо ниво и през последните 10 години. Traffic News реши да стартира рубрика, в която ще Ви представи спортните герои на Пловдив. В "Спортните герои на Пловдив" ще Ви представим спортистите, които прославят Пловдив в България и в чужбина. Както популярни имена така и спортисти, които тепърва показват сериозни надежди за бъдещето с постиженията си. 

Жана Тодорова в момента е най-успешната пловдивска волейболистка. Тя е родена в Пловдив и стартира кариерата си в женския волейболен клуб на Марица (Пловдив). Либерото на шампионките от Марица (Пловдив) има шест поредни шампионски титли с маричанки. Носителка е на четири пъти на Купа България. Веднъж е печелила и Суперкупата на страната. Определена е за най-добро либеро на Световното първенство по волейбол до 23 години през 2017 година. Титулярно либеро и в женския национален отбор, с който е участвала на едно Световно първенство и три Европейски. Жана даде интервю пред Traffic News само няколко дни преди домакинството на Марица на шест срещи от Група С на Шампионска лига в "Колодрума" от 24 до 26 ноември. 

Как се запали по волейбола и какви бяха твоите първи стъпки?

- Моят път във волейбола започна много случайно. Тренирах много други спортове, футбол с момчетата, плуване, , играх тенис на корт две години. Залата за волейбол беше от другата страна на кортовете и един ден реших да се пробвам да направя една тренировка във волейболната зала. Тогава бях с баща ми, защото бях на 13 години. Влезнах в залата, треньори бяха Цеца Тенева и Георги Илиев. Когато видяха ръста ми бяха скептични, но ми дадоха шанс да пробвам. Отидох на следващия ден и си пролича, че имам усет към топката и така започна всичко.

- Част си от най-големите успехи на тима вярвала ли си, че Марица ще стане толкова успешен клуб, когато стартира кариерата си? 

- Имах щастието да съм част от всичките шампионски титли и страхотното ни развитие в Шампионска лига. Успехите се дължат на високо поставените цели и многото работа, която се свърши във клуба. Финансите също са много важни, но не всичко е пари. Смея да твърдя, че през годините сме работили и работим с най-добрите щабове. Като започнем от треньор, мениджър на отбора, анализатори, масажисти и състезателки на много високо ниво, предимно българки. Разбира се и хората, заради които този клуб съществува. Много са компонентите за успех и в тях трябва да има хармония. Всеки човек, който е постигнал успех е имал и доза късмет. През годините научих, че психологичната страна е важна, колкото спортно-техническата. Ако го няма колектива, ако я няма целта, която да обединява отбора и всеки поотделно да осмисля това, е трудно. Всичко това се гради върху много компромиси, които си остават между нас.

- Била си най-добро либеро на световното първенство до 23 години, треньорът на ВакъфБанк (Истанбул) Джовани Гуидети те обяви за едно от най-добрите либера в света. Ласкаят ли тези комплименти?

- Да чуя такива думи от треньор на световно ниво е вълнуващо. Действат ми и мотивиращо, искам да се усъвършенствам във всеки един елемент.

Жана Тодорова по време на награждаването на най-добро либеро на Световното първенство по волейбол до 23 години

- Кои са твоите идоли във волейбола?

 -Харесвам състезатели, които имат перфектна техника и играят с ума си. Ръцете и краката са само инструменти. На поста либеро се за мен най-добрите са Моника Де Дженаро и Женя Гребеников.

- Предстои домакинство на Марица на шест от срещите от Шампионска лига. Какво очакваш от турнира? За съжаление няма как публиката да ви подкрепя в тези мачове.

- Досега през годините сме имали късмета всеки следващ сезон да е по-добър от предходния. През този сезон целта е да задържим или надградим нивото от миналия сезон. Факторът домакинство е важен, но мачовете бъдат без публика. Всъщност ние сме едни актьори, които играят представление. За мен е тъжно да гледам празни трибуни и това се отнася за всеки един спорт. От друга страна е по-тъжно толкова заразени с коронавирус хора да се борят за живота си. Трябва да бъдем отговорни и се надявам, че скоро всичко ще бъде лош спомен.

- Кои са най-емоционалните ти моменти на игрището свързани с Марица?

- Най-емоционалните моменти с отбора на Марица са спечелването на първата шампионска титла и класирането ни в групите на Шампионска лига след страхотен обрат. Също така никога няма да забравя всички победи в домакинските ни мачове от Шампионска лига в зала "Колодрума".

- Какво би казала на децата, които тепърва започват във волейбола?

- Бих ги посъветвала да не пропускат основни етапи от развитието си и да бъдат търпеливи, защото ще имат много моменти, в които ще падат. Бих им пожелала цялата им кариера да е съпътствана с удоволствие от играта.

- Любимо хоби и спорт извън волейбола?

- В свободното си време обичам да ходя на театър. Потапям се в магията му. Спортовете, към които имам интерес, са тенис на корт и снукър.

- Какво ще си пожелаеш?

- Пожелавам си здраве за мен и близките ми. Също си пожелавам любовта ми към волейбола да е винаги толкова силна!