Съдът в Пловдив остави в ареста обвинения в двойно убийство Йордан Таков и остави  без уважение искането му промяна на мярката му за неотклонение от „задържане под стража“ в по-лека и го остави в ареста.

Припомняме, че на 26 ноември 2019 година Йордан Таков застреля с пистолет Макаров съдружника си Христо Ботев /32/ и баща му Васил Ботев /51/. След извършването на убийството мъжът направи самопризнания, като е заявил, че е действал при самоотбрана.

Апелативният съд прецени, че към момента счита, че от събраните по делото доказателства – свидетелски показания, документи,  съдебномедицински експертизи на пострадалите, съдебно психолого-психиатрична експертиза на обвиняемия, балистична експертиза, а също обясненията на Йордан, водят до извода, че не са налице нови обстоятелства. За това остава неразколебано основаното подозрение в голяма степен за съпричастност на Йордан към деянието, в което е обвинен.

Съдът смята, че при исканата по-лека мярка за неотклонение има опасност обвиняемият да извърши престъпление, предвид обективната и субективна тежест на престъплението в което е обвинен.

Къде обаче е коренът на тази агресия довела до смъртта на двама души? Защо Плодив стана свидетел на престъпление, което през 90-те едва ли би изненадало някого, но през 2019 то то граничи с абсурда? Най- вероятно обаче част от истината за трагедията в Гагарин се крие в миналото на всеки от участниците в нея.  

Йордан и Христо са съдружници от 5 години. През 2015 година двамата и Иван Нейчев регистрират фирмата "Сити Груп 1". Наемат склад на ул."Борба" и започват да се занимават с рециклиране на машини за кафе. Семейство Ботеви и Таков са не само бизнеспартньори, но и роднини. Йордан Таков е син на сестрата на бащата на Васил Ботев - Христо Ботев, един от най- известните треньори по борба в Пловдив. 

Васил и Йордан са израстнали заедно от деца макар и 5 години разлика, прекарали са много време на тепиха, тъй като и двамата тренирали борба. Васил Ботев става световен шампион за младежи в Канада, а успехите на Йордан са доста по- скромни. След като приключват със спортните си кариери, двамата тръгват по различни пътища. Васил влиза в полицейското училище в Пазарджик, а Йордан започва да се занимава с търговия. Слухове го свързват също с бившите групировки, наказателни бригади на Камарото и Алабака, цветарския бизнес в края на 90-те.

В размирното последно десетилетие на миналия век Васил е част от сектор СПООР. Полицейската заплата обаче далеч не му е достатъчна и той използва поста си в полицията, за да си докара странични доходи.  През 2001 година Ботев е уволнен, тъй като срещу него има множество сигнали за дейности, далеч от етичния кодекс на полицията. Според бивши ченгета срещу него има сигнали за търговия с фалшиви пари и документи, рекет и др. През 2005 е задържан за притежание на боеприпаси, а в дома му е открит автомат "Калашников".  През 2011 година е  арестуван при спецакция на полицията срещу наркобандата на Георги Костадинов - Кадрито в Куртово Конаре.При обиска на автомобила, шофиран от Ботев, е намерен половин килограм хероин. Въпреки това обаче, Ботев не е лежал в затвора. Бивши негови колеги коментират, че се е ползвал с протекции на влиятелни хора. 

Синът му Христо има наказания за нарушения на пътя, за причиняване на средна телесна повреда при ПТП.Ицо също тренира борба, но кариерата му бързо залязва. Става учител по тенис за деца на кортовете на Локото. Преживява тежко разочарование след дълга връзка, а след това се жени за момиче от Стара Загора. В началото живеят добре, ражда им се  момиченце. Не след дълго претенциите на младата дама се увеличават и тя го напуска. След раздялата Ицо иска да вижда детето, но с майката не са в добри отношения. Той започва да взема антидепресанти.

Нито той, нито баща му обаче не са притежавали законно оръжие, а според техни близки не са притежавали и незаконно. 

Йордан Таков обаче е бил въоръжен с Макаров. От юни 2019 година той има разрешително за носене на оръжие и веднага след това си закупил боен пистолет. Обичал да се хвали с него и да го показва. "Преди няколко седмици се изфука , че вече няма проблеми на пътя, защото ако някой му се изрепчи му показва пистолета и той веднага изчезвал", разказа пред TrafficNews познат на Таков. Близки на бизнесмена обаче се учудват, че полицаите са му издали разрешително за оръжие, тъй като има данни че Таков е бил свързан със силови групировки, срещу него е имало жалби, а през последните години е бил доста неуравновесен.  

Спречкванията между бизнеспартньорите идвали най- вече от факта, че Таков е имал собствена фирма с идентична дейност като тази на "Сити Груп1" , в която нямал съдружници. Той предпочитал голяма част от работата да минава през личната му фирма, за да не се налага да дели печалбата. "Иначе във финансово отношение бяха коректни един към друг" твърдят техни близки. 

Познатите на Ботеви и Таков не изключват версията за  самозащита, но според тях двойното убийство едва ли е било единственият изход от ситуацията. "Все пак той е бил въоръжен, а те не са имали никакво оръжие. Едва ли е било задължително да ги екзекутира, а той е изпразнил цял пълнител в тях", коментират те. Свидетелят, който е чул гърмежите и се е обадил на 112, е работник във фирмата на Таков. 

Двойното убийство в Гагарин: 7 изстрела в главите - самоотбрана или екзекуция?Убиецът и жертвите му- тъмно минало, връзки с групировки и наказателни бригади