Депутатите приеха окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2021 г. Финансовата рамка за догодина предвижда повече пари за здраве спрямо настоящата. Бюджетът на НЗОК за 2021 г. е 5 милиарда и 341 милиона лева. Първоначалното предложение бе за 5,084 млрд., но между двете четения то претърпя промяна.

В средствата е включена и предвидената допълнителна финансова подкрепа за медицинските специалисти.

От следващата година медиците ще получават допълнение към трудовите си възнаграждения, докато има пандемия. За лекарите то ще бъде в размер на 600 лв. на месец, за медицинските сестри и специалистите по здравни грижи – 360 лв., а за санитарите – 120 лв. Средствата ще се получават паралелно с допълнителния стимул за борещите се на първа линия с COVID-19, предаде БТВ. 

Увеличение към възнагражденията няма да получават единствено лекарите, чиято брутна заплата надвишава 5 000 лева месечно.

Разчетът предвижда повече пари да има и за лекарства – 1,3 млрд. лв.

Средствата за болниците също се увеличават – 2,37 млрд. лв. са предвидени, като тези, които предоставят комплексно обслужване за пациенти с коронавирус, ще получават повече.

В текстовете е разписано още, че задължения за работа с пациенти с COVID-19 вече ще има и към изпълнителите на извънболнична медицинска помощ, както и санкции при отказ от тяхното изпълнение.

Бюджетът на НЗОК запазва здравноосигурителната вноска в размер на 8%. Съотношението на заплащане от страна на работодателя и здравноосигуреното лице за 2021 г. е 60:40.